Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

«Μαύρο Φυλαχτό» το νέο βιβλίο του Πρεβεζάνου Βαγγέλη Μπέκα, πρωτοπαρουσιάστηκε τη Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, στο Public της πλατείας Συντάγματος


Πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public της πλατείας Συντάγματος, η παρουσίαση του βιβλίου του Πρεβεζάνου συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα ''Μαύρο Φυλακτό''
Για το βιβλίο μίλησαν οι συγγραφείς Διονύσης Μαρίνος και Θανάσης Σκρουμπέλος και ο ίδιος ο Βαγγέλης Μπέκας.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο εκτυλίσσεται το 1797. Ιστορικά δεδομένα πλέκονται με δεξιοτεχνία αλλά και μαεστρία με την μυθοπλασία. Ο ήρωας μας είναι ένα νεαρός Σουλιώτης, ο Μάρκος, ο οποίος στέλνεται σαν κατάσκοπος στην Κέρκυρα με σκοπό να μάθει αν οι Γάλλοι έρχονται σαν φίλοι ή εχθροί. Σημαντικό ρόλο στην ζωή του θα παίξει ο έρωτας με μια όμορφη Κερκυραία αλλά και η δολοφονία της αδερφής του.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και αποτυπώνει τον πρώτο ξεσηκωμό των Σουλιωτών πριν την επανάσταση του 1821.

Ο κ. Θανάσης Σκρουμπέλος μιλώντας για το βιβλίο είπε χαρακτηριστικά πως διαβάζοντάς το είναι σαν να ζεις στο Σούλι, είναι παρόν παρόλο που είναι παρελθόν.
Τον Βαγγέλη Μπέκα των γνωρίσαμε μέσα από το αστυνομικό νουαρ («Το 13ο υπόγειο», το «Φετίχ» και «Οι αισιόδοξοι») και τώρα επιστρέφει με ένα ιστορικό μυθιστόρημα.
Τον ρωτήσαμε για το πως έγινε η μετάβαση αυτή και τι ήταν αυτό που τον ενδιέφερε να δείξει μέσα από αυτό το βιβλίο;

Μας είπε ότι «Μου αρέσουν και τα δύο είδη, τόσο το αστυνομικό νουαρ όσο και το ιστορικό μυθιστόρημα. Αυτό που τον ενδιέφερε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο είναι να αποτυπώσω το δράμα των ανθρώπων που βίωναν αυτά τα γεγονότα τότε και να μπω στην διαδικασία να σκεφτώ πως θα λειτουργούσαν οι ήρωες αυτής της εποχής, βάση ποιου ηθικού πλαισίου».
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».