Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Τέρμα στην ceta

Γράφει ο Παναγιώτης Μανούρης

Το ζήτημα που προέκυψε με την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (ceta), την ψήφισή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από Έλληνες Ευρωβουλευτές και η αναμενόμενη εισαγωγή της απ’ την Κυβέρνηση  προσεχώς στο Ελληνικό κοινοβούλιο προς κύρωση, συνεχίζει να προκαλεί δικαίως πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις, ιδίως στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας.
Ασφαλώς  γενικότερα  στη συμφωνία αυτή υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν. Όμως για τη χώρα ο κίνδυνος απ’ την εν λόγω συμφωνία, είναι μεγαλύτερος απ΄ τα όποια πιθανά οφέλη. Η ουσιαστική παραχώρηση του δικαιώματος παραγωγής της φέτας στον Καναδά, έστω και σε ομογενείς  επιχειρηματίες, αποτελεί κατά τη γνώμη μου την «κερκόπορτα» δυσμενών επιπτώσεων αφού εν τη πράξει χάνεται το πλεονέκτημα της Π.Ο.Π. και της παραγωγής  της από  αιγοπρόβειο γάλα ελληνικής παραγωγής, αφού ο καθένας θα μπορεί να παράγει τυρί που θα το βαπτίζει φέτα από γάλα οποιασδήποτε προέλευσης. Και ουδείς  καταναλωτής του εξωτερικού θα αντιληφθεί τη διαφορά, πιθανόν εκτός της τιμής τους  όπου η «ιμιτασιόν»  θα είναι κατά πολύ φθηνότερη της γνήσιας ελληνικής. Ακούσαμε το επιχείρημα από κάποιους ευρωβουλευτές ότι με τη συμφωνία αυτή θα αυξηθούν οι εξαγωγές στον Καναδά λόγω μείωσης του φόρου που επιβάλλει στα εισαγόμενα προϊόντα η χώρα αυτή.
Αλήθεια, το πιστεύουν; Όταν το ελληνικό προϊόν με γνήσιο αιγοπρόβειο γάλα θα είναι ακριβότερο του καναδέζικου ή βουλγάρικου ή αφρικάνικου  ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα προέλευση προϊόντος που θα πλασάρεται ως φέτα.
Όταν αποκλείεται να εξάγουμε αιγοπρόβειο γάλα που ούτε υπάρχει και αν υπήρχε ούτε θα μπορούσε να εξαχθεί.
Άρα,  οι Ελληνικές εταιρίες παραγωγής φέτας  αν θέλουν να διατηρήσουν μερίδιο στην εξαγωγή του προϊόντος θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές  πώλησης , μειώνοντας το κόστος παραγωγής και  με δυσάρεστη συνέπεια  να πληγεί βάναυσα η ελληνική κτηνοτροφία που θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή!
Αυτά τα λίγα αυτονόητα οι Έλληνες  ευρωβουλευτές, βουλευτές κα πρώτιστα  η κυβέρνησή μας θα πρέπει να τα σκεφτούν μια και δυο και τρεις φορές και να προβούν σε κινήσεις αναθεώρησης της συμφωνίας. 

Τρόπος υπάρχει: Να μην εγκριθεί στη Βουλή η συγκεκριμένη  συμφωνία και να γίνει συζήτηση στη Ε.Ε. υπό νέα βάση.