Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αδελφότητα Ελληνικού Ιωαννίνων Αθήνας ''Η Τσούκα'', πρωταγωνίστησε στο 7o Συμπόσιο Γλυπτικής Ελληνικού που διοργανώθηκε και φέτος με επιτυχία

Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε η αυλαία του 7ου Συμποσίου Γλυπτικής την Παρασκευή 19 Αυγούστου στο Ελληνικό.
Με πρωτοβουλία του ομότιμου καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) και ιδρυτή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρου Παπαγιάννη, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της διοργάνωσης.
Με τη στήριξη της Περιφερείας Ηπείρου και υπό την αιγίδα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και την συνδιοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ομίλου Φίλων του Μουσείο, της Αδελφότητας Ελληνικού της Αθήνας “Η ΤΣΟΥΚΑ” και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού.
Παρόντες οι αντιπεριφερειάρχες Ιωάννης Λάζος και Γεώργιος Ζάψας, ο αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Σωκράτης Γκρέστας, η πρόεδρος του Μουσείου και Δημοτική Σύμβουλος Θάλεια Τσώνη, η Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Κολοκούρη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελληνικού Θεόδωρος Ντίκος. Οι εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μαίρη Καραγιώργου, Μαρίνα Τζάκου και Ελένη Ντάσιου.
Ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού Θανάσης Καραμπάς, ο Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδος ΠΑΣ Αναγέννηση Ελληνικού Θεόδωρος Διαμάντης, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο ΙΛΙΣΟΣ" Ελένη Ζωίδου, το μέλος του κληροδοτήματος Ιωαννίδη Δημήτρης Φαρμάκης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του βιβλίου του Ηπειρώτη συγγραφέα Θεόδωρου Δεύτου «Ηπειρώτικος Γάμος». Μια καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού με τα στοιχεία που τον απαρτίζουν (έθιμα, τραγούδια, μουσική, χοροί, ενδυμασία, λαϊκή τέχνη, κτλ.) στις διάφορες παραλλαγές και φάσεις του γάμου από περιοχή σε περιοχή της Ηπείρου. Προλόγισαν Βασίλης Παπαϊωάννου – Πολιτικός Μηχανικός και η εκπαιδευτικός Αλέκα Στεργίου.
Ακολούθησε χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Μουσείου Θάλεια Τσώνη και καλωσόρισμα από την Πρόεδρο της Αδελφότητας Ελληνικού και μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μαίρη Καραγιώργου.
“Αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες κι κύριοι.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Της Αδελφότητας Ελληνικού “Η ΤΣΟΥΚΑ”. Του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Αττικής. Του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού και της οργανωτικής επιτροπής του Συμποσίου, σας καλωσορίζω στο 7ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ελληνικό.
Η ισχυρή θέληση των απανταχού Ηπειρωτών να αντιμετωπίσουν δυναμικά τις προκλήσεις και να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες, τους ωθεί να έχουν μια πλούσια προσφορά με έντονη πολιτιστική δράση και πολλές κοινωνικές παρεμβάσεις. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος η όποια παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στην Ήπειρο, επιδιώκει να βελτιωθούν οι όροι ανάπτυξης και να συνδράμει όλους εκείνους, που με κάθε τρόπο, βοηθούν την ύπαιθρο και τα χωρία μας. Το Ελληνικό είναι ένα πανέμορφο χωριό, εδώ επάνω στα βουνά της Ηπείρου, προικισμένο από τη φύση με τη μαγευτική κοιλάδα του Αράχθου και την μοναδική Ηπειρώτικη φύση. 
Το έδαφος του πετρώδες αλλά γόνιμο, γιατί οι άνθρωποι εδώ πιάνουν την πέτρα και τις δίνουν ζωή, γνωρίζουν ότι από την πέτρα παράγεις πολιτισμό. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης αποτελεί ζωντανή μαρτυρία της ανθρώπινης ζωής και δημιουργίας. Είναι πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού, όπως αυτός διαμορφώνεται στο πέρασμα του χρόνου.
Παραμένουμε πιστοί στην τέχνη και τον πολιτισμό δημιουργώντας μια ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, καλύτερη και ισχυρότερη!”
Ακολούθησε ο οικοδεσπότης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος διατηρεί μια σχέση αγάπης με την ιδιαίτερη πατρίδα του, κάνοντας μια σύντομη αλλά διαφωτιστική αναφορά στο Μουσείο και στα εντός έργα του. Καθώς και στα έργα γλυπτικής ανοιχτού χώρου που κοσμούν το προαύλιου του Μουσείο, αλλά και τη διαδρομή από την είσοδο του χωρίου Ελληνικού μέχρι το μοναστήρι της Τσούκας, δημιουργώντας μια μοναδική εικαστική παρέμβαση. Η τοποθέτηση των γλυπτών συνετέλεσε στο να ενωθούν οι ψηλές βουνοκορφές με τα έργα και να αποδοθεί η απόλυτη σχετικότητα της τέχνης με τη φύση.
“Στο 7ο Συμπόσιο Γλυπτικής θα φιλοτεχνηθούν νέα έργα σε μάρμαρο, μέταλλο και τοπικές πέτρες, συμπληρώνοντας τη μοναδική διαδρομή από την είσοδο του χωριού ως το μοναστήρι.”
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :
Θεόδωρος Παπαγιάννης, Μιχάλης Κωστάκης, Σπύρος Λισγάρας, Αντώνης Τριανταφύλλου, Ιορδάνης Ποιμενίδης, Fattos Shulli και η βοηθός Εβίτα Θεοχάρη.
Ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Γκρέστας κήρυξε την έναρξη του 7ου Συμποσίου στο Ελληνικό.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια της Ηπείρου από τα χορευτικά τμήματα του Αιμοδοτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κουτσελιού και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού. Με το συγκρότημα του Γιώργου Πατσιούρα, συνόδευαν οι μουσικοί Μιχάλης Μπραχόπουλος Κλαρίνο, Χριστόφορος Πατσιούρας Βιολί, Πέτρος Παπαγεωργίου Ντέφι, Βασίλης Τσίκας Λαγούτο, Γιώργος Πατσιούρας και Ντίνα Λεοντάρη Τραγούδι.
Στους χοροδιδασκάλους των δυο συλλόγων, Στέφανο Σακκά και Βασίλειο Μπλέτσα, δοθήκαν 3 αναμνηστικά βιβλία (2 του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και 1 του Θεόδωρου Δεύτου).
Μια υπέροχη βραδιά υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής. Αισιόδοξο μήνυμα η μεγάλη συμμέτοχη και η όρεξη για χορό των παρευρισκομένων στην εκδήλωση η όποια κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους εργάστηκαν για το 7ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ελληνικό. 
Την οργανωτική επιτροπή, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, τους καλλιτέχνες, τον Θεόδωρο Δεύτο, τα χορευτικά, τους συγχωριανούς μας Γιώργο Πατσιούρα, Ντίνα Λεοντάρη και Χριστόφορο Πατσιούρα, τον Κώστα Γεωργούλα και το κανάλι ΗΠΕΙΡΟΣ TV1, τον Ναπολέων Ροντογιάννη για την κάλυψη και προβολή, του εθελοντές, τους χορηγούς.