Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Τρέχουν για να στείλουν τον φόρο στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ)

Με την κατάθεση της τροπολογίας, η οποία φέρεται να έχει εγκριθεί από την τρόικα, θα ανοίξει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Τρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών για να καταθέσουν στη Βουλή, το συντομότερο δυνατό, τροπολογία με βελτιώσεις στο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). 
Η ψήφιση τροπολογίας θα ξεπαγώσει και την εκκαθάριση του φόρου ώστε αναρτηθούν στο taxisnet τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του φόρου.
 Οι αλλαγές, τις οποίες εισηγήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και αποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αφορούν στον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεων γης στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροποποίηση του εν λόγω υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου θα οδηγήσει σε χαμηλότερες επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους. Παράλληλα, στους φορολογουμένους οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει ορθά τα ακίνητά τους θα δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν σε αλλαγές στο Ε9 έως το τέλος του έτους, ώστε να οριστικοποιούν τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασής τους.
Με την κατάθεση της τροπολογίας, η οποία φέρεται να έχει εγκριθεί από την τρόικα, θα ανοίξει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Οι φορολογούμενοι θα έχουν λίγες ημέρες περιθώριο για να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που έχει την ίδια καταληκτική προθεσμία (31 Ιουλίου)!
Ο φόρος επιβάλλεται σε ακίνητα, ηλεκτροδοτούμενα και μη, οικόπεδα και εκτός σχεδίου εκτάσεις. Στα κτίσματα επιβάλλεται με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ακίνητα εφαρμόζεται έκπτωση 60% ενώ για τους βοηθητικούς χώρους δίνεται έκπτωση 90%. Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ. έως 9 ευρώ/ τ.μ.
Όσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο βασικός συντελεστής είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από εκεί και πέρα, για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές όπως το αν είναι αρδευόμενο ή όχι, το αν είναι μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια καθώς και το πόσο απέχει από τη θάλασσα.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr