Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ιόνια Οδός: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Μεσολόγγι

Ακόμα και αν τα έργα έχουν τα δικά τους προβλήματα με τις μελέτες, τον ασυντόνιστο δημόσιο τομέα με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τι απαλλοτριώσεις και τις καθυστερήσεις λόγω οικονομικών θεμάτων όμως ο πιο απροσδιόριστος παράγοντας σε όλα τα έργα λέγεται αρχαιολογικές ανασκαφές.
Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας, aixmi-news.gr νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως, στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, στα πλαίσια των ανασκαφών στα σημεία απ’ όπου διέρχεται η Ιόνια Οδός.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, όσο οι ανασκαφές προχωρούν, όλο και περισσότερα αρχαιολογικά σημεία εντοπίζονται, τα οποία δίνουν αξιόλογα ευρήματα. Δυο από τα σημαντικότερα βρίσκονται στην περιοχή της Αρχαίας Αλίκυρνας και στη θέση Ρηγαίϊκα, όπου ερευνάται τμήμα της Κάτω Πόλης της Αρχαίας Αλίκυρνας και εκτεταμένο νεκροταφείο, αντίστοιχα.
Κοντά σε αυτές τις θέσεις έχουν εντοπιστεί και άλλα μνημεία, τα οποία ερευνώνται. Πρόκειται για ευρήματα ιδιαίτερης σημασίας, αφού, όπως υπογραμμίζει η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Ολυμπία Βικάτου, στο μεν σκάμμα της Αλίκυρνας έρχεται στο φως τμήμα της Κάτω Πόλης που είχε χτιστεί βάσει του Ιπποδάμειου συστήματος, με οικοδομικά τετράγωνα, στο δε σκάμμα των Ρηγαίϊκων συνεχίζεται η ανασκαφή του εξαιρετικά σημαντικού νεκροταφείου, η οποία φθάνει προς το τέλος της.
Πάντως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για γνωστές θέσεις που δεν απασχολούν την κοινοπραξία κατασκευής που παραμένει πιστή στο στόχο της, να ολοκληρώσει δηλαδή τα έργα στο τέλος του 2015 σε όλο το μήκος από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, εκτός από την σήραγγα της Κλόκοβας που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.