Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

«Κόβονται» στο μισό τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ

Το επίδομα καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Μειωμένο κατά 50% θα λάβουν οι περίπου 300.000 δικαιούχοι το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ, λόγω του περιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας.
Το επίδομα καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Με τα νέα δεδομένα, για ένα παιδί η ειδική παροχή από τα 98 ευρώ μειώνεται στα 49 ευρώ, για 2 παιδιά από 295 στα 147 ευρώ, και για τρία παιδιά από 707 ευρώ στα 332.
Επιπλέον, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, υποχώρησε κατά το ήμισυ η εισφορά που κατέληγε στη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας. Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα αποφασίσει οριστικά τι θα γίνει με το συγκεκριμένο επίδομα, αν δηλαδή θα βρεθούν κονδύλια για να συνεχίσει να χορηγείται στις περίπου 30.000 γυναίκες που έγιναν πρόσφατα μητέρες και λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή, ή εάν θα το περικόψει ή εάν θα το καταργήσει.

Από την νομοθετική διάταξη προκύπτει ότι το 2014 είναι το τελευταίο έτος καταβολής του οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, τα δε ανά κατηγορία ποσά του συγκεκριμένου επιδόματος μειώνονται στο μισό των χορηγουμένων κατά το έτος 2013. 
Η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους θα πρέπει να γίνει ανάλογα με την κατηγορία στο διάστημα μεταξύ 14 Ιουλίου – 1 Οκτωβρίου του 2014.
Ποιες είναι οι κλίμακες του οικογενειακού επιδόματος
Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται:
(α) Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας, καθώς και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΟΑΕΔ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.
Εξυπακούεται ότι δεν χορηγείται επίδομα παιδιών στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, οι οποίοι βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΟΑΕΔ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.
(β) Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
(γ) Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού.
Έναρξη – λήξη καταθέσεων
1) την 14-07-2014 για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω
2) τη 01-09-2014 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά
3) την 01-10-2014 για τους δικαιούχους με ένα παιδί
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών.
Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, σε περιπτώσεις που αυτοί κρίνουν, δύνανται να παραλαμβάνουν δικαιολογητικά, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της αντίστοιχης ορισθείσας.
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης οικογενειακού επιδόματος έτους 2014 ορίζεται η 31-01-2015.
Προϋποθέσεις λήψης επιδόματος
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:
• η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ. ή
• τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή
• τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή
• τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας -λοχείας.
Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:
α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν
β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα
γ) να είναι άγαμα
δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δικαιολογητικά
1. Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Τονίζεται ότι την παραπάνω Βεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος).
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
3. Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Α.Μ. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.
Δικαιολογητικά που επιδεικνύονται
1. Ο Α.Μ.ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2013
2. Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.).
3. Δελτίο Ταυτότητας
4. Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου με υπογραφή του υπαλλήλου της Υπηρεσίας θα κρατείται απαραιτήτως στο φάκελο του δικαιούχου.
Δικαιούχοι που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης προσκομίζεται:
Βεβαίωση από το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων μερών του συμφώνου συμβίωσης (τόσο στην περίπτωση έναρξης ισχύος όσο και λύσης του συμφώνου).


ΠΗΓΗ: www.real.gr