Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Στον αέρα τα "κόκκινα" δάνεια

Συγκρατημένα αισιόδοξοι μπορούν να είναι οι δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια, αφού για πρώτη φορά, τόσο οι τράπεζες όσο και οι επικεφαλής της τρόικας, είδαν με θετικό μάτι την ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων, εφόσον αυτά όμως δεν έχουν περάσει στο «κόκκινο», όσα δηλαδή με κάποιο τρόπο δείχνουν να «εξυπηρετούνται». Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια εξακολουθεί και μέχρι τέλος του 2013 να διέπεται από το Νόμο Κατσέλη.
Στην πρώτη λοιπόν πενταμερή συνάντηση η οποία έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος, όλα δείχνουν πως θα προωθηθεί νομοσχέδιο που θα αφορά τα «ενήμερα» ενυπόθηκα δάνεια.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τράπεζας Ελλάδος, του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομικών, της Ένωσης Τραπεζών και (εννοείται) και της τρόικας…
Είναι σαφές πως, καθώς η κατάσταση με τα κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα αγγίζοντας το 20%, η κυβέρνηση αγωνιά να ανακόψει την περαιτέρω αύξηση που θα έκανε το φαινόμενο να μοιάζει με «στάση πληρωμών».

Από την άλλη μεριά, εκτιμάται ότι μια έστω και υπό ρύθμιση εξακολούθηση εξυπηρέτησης αυτών των δανείων δεν θα προκαλέσει την ανάγκη ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών και άρα δεν θα έχει κάποιο κόστος για το κράτος.
 Ωστόσο η τρόικα, παρά το ότι όπως προαναφέραμε βλέπει αρχικά με θετικό πνεύμα το όλο ζήτημα, εν τούτοις θέτει η ίδια κάποια «προαπαιτούμενα» δίκην ασφαλιστικών δικλείδων ώστε να μην παρουσιαστούν φαινόμενα «καταχρηστικής αντιμετώπισης των συγκεκριμένων ευνοϊκών διατάξεων» ώστε να συμφέρει κάποιο δανειολήπτη να πάψει να πληρώνει ένα δάνειο, προκειμένου να ενταχθεί σε ένα πιο συμφέρον για εκείνον πλαίσιο.
 Σημειώνεται ότι, αντιθέτως με την προαναφερθείσα κατηγορία δανείων, δεν είχε καμία θετική εξέλιξη το θέμα των ρυθμίσεων των δανείων των νοικοκυριών αφού η τρόικα, έχει μεν πειστεί για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας διευθέτησης αλλά πριν δώσει την τελική θετική της απάντηση θέλει να επιβεβαιώσει το κόστος που θα έχει μια τέτοια ρύθμιση για τις τράπεζες ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στην ανακεφαλαίωση.
 Εν τω μεταξύ, σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα, προκειμένου να έρθουν σε μια συμφωνία για τη νέα ρύθμιση χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και προς την Εφορία. Σημειώνεται ότι αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι από 1η Ιουλίου 2013, όλα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφερθούν στο ΙΚΑ και από το 2017 να περάσουν στην Εφορία ώστε να υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου των χρεών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, με την ελπίδα να είναι πιο αποτελεσματική η είσπραξη των φόρων ώστε να υπάρξει αύξηση στα έσοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της «εκχώρησης» των στο ΙΚΑ όλων των απαιτήσεων των ταμείων, δεν θα περάσει μέσα από κάποια νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε να έρθει σε ψήφιση, αλλά για άλλη μια φορά θα «τακτοποιηθεί» με τις γνωστές διαδικασίες της «πράξης νομοθετικού περιεχομένου».

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr