Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: Σε επικίνδυνα μονοπάτια ο Δήμος Πωγωνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά 09/03/2013
«ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ»

Στην χθεσινή Συνεδρίαση του Δημοτικού εργασιών, κατέθεσε στον Πρόεδρο του Δ.Σ. επιστολή με θέμα: «EΡΓΑ INTERREG ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ - ZHTHMATA ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» και ζήτησε να διαβαστεί στο Σώμα, καθώς αφορούσε θέματα που άπτονται σοβαρών ζητημάτων λειτουργίας του Δήμου.
Ο Πρόεδρος κ. Βιρβίλης, συνεπικουρούμενος από τον Δήμαρχο κ. Καψάλη αυταρχικά και φασιστικά αρνήθηκαν να την διαβάσουν, δηλ. να κάνουν το αυτονόητο για την ενημέρωση όλων των μελών του Δ.Σ., αλλά και των κατοίκων που παρακολουθούσαν την Συνεδρίαση.
Η Παράταξή μας πιστή στα θέματα υπεράσπισης των θεμάτων της διαφάνειας και της ενημέρωσης καταγγέλλει αυτές τις συμπεριφορές της Παράταξης του κ. Καψάλη και δημοσιεύει την επιστολή η οποία είναι η εξής:
«Πάνω από ένας μήνας πέρασε από τους δημοσιευμένους λεονταρισμούς του Αντιδήμαρχου κ. Στέλιου Κουκουλάρη ο οποίος απαντούσε στην παράταξή μας σχετικά με τις καταγγελίες μας για τους παράνομους διαγωνισμούς Interreg, η διενέργεια των οποίων επίκειται στο Δήμο Πωγωνίου.
Παρά τα όσα έγραφε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης δεν προχώρησαν απολύτως τίποτε.
Και ούτε πρόκειται να προχωρήσουν.
Αναλώνονται σε αδιέξοδα τερτίπια που το μοναδικό τους αποτέλεσμα είναι η άσκοπη καθυστέρηση και η αύξηση του κινδύνου ματαίωσης του διαγωνισμού.
Εγκαίρως η Παράταξή μας υπέδειξε τις αδυναμίες του διαγωνισμού , και τις παρανομίες που προκύπτουν από τη Διακήρυξη.  Εγκαίρως ο εκπρόσωπός μας στην Επιτροπή Διαγωνισμών κ. Γιάννης Καραγιώργος πρότεινε εγγράφως τους ενδεδειγμένους θεσμικούς τρόπους για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Τα ομόφωνα ζητούμενα της Επιτροπής δεν απαντήθηκαν ποτέ, μάλιστα ο Δήμαρχος απέστειλε στην Επιτροπή δύο έγγραφα για να συνεχίσουν σα να μη τρέχει τίποτε. Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν ότι όλα έχουν γίνει εν πλήρη γνώση του κ. Καψάλη, πιστεύουμε δε ότι είναι και ο αρχιτέκτονας της ανώμαλης κατάστασης που προέκυψε.
Στο καταστροφικό της έργο όμως η Δημοτική Αρχή είχε και συνοδοιπόρους.
Η διορισμένη από το Δήμο μας Νομικός Σύμβουλος κα. Καζαντζή είναι απούσα από την όλη διαδικασία και τζάμπα ο μισθός της, αλλά ακόμη και τα όσα επισήμανε εγγράφως τα έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ο κ. Καψάλης και ο κ. Κουκουλάρης.
Η Διαχειριστική Αρχή INTERREG με έδρα τη Θεσσαλονίκη μέσω του υπαλλήλου της κ. Βλαδίκα αντί να βοηθήσει με τα έγγραφα που απέστειλε και τα οποία παρεμπιπτόντως στερούνται υπηρεσιακής νομιμότητας, αφού δεν αναφέρουν αριθμό πρωτοκόλλου, έδωσε φτερά στους επίδοξους επιβήτορες των θεσμών. Στη Διαχειριστική Αρχή έστειλε έγγραφο υπόμνημα η Παράταξή μας εδώ και 20 ημέρες και ακόμη μας απαντάνε. Αυτό το Κράτος θέλουμε;
Τι συγκαλύπτουν με τη σιωπή τους;
Επίσης καταγγέλλουμε ενώπιόν σας τη συντονισμένη προσπάθεια επηρεασμού του εκπροσώπου μας από υπαλλήλους δήθεν συμβούλους της ΠΕΔ, οι οποίοι αν και αναρμόδιοι, εν γνώσει τους, θέλησαν να μας «συμβουλέψουν», για το καλό μας, «να τα βρούμε» και άλλα τέτοια ανεπίτρεπτα.
Καταγγέλλουμε την παράνομη προσπάθεια σύγκλησης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαγωνισμού στα γραφεία της ΠΕΔ στα Ιωάννινα την Τρίτη 5 Μαρτίου, καθώς αυτό αντίκειται στο Άρθρο 18 του ΠΔ 28/1980.
Με γραπτή ένστασή μας η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο θεωρούμε ότι ο Δήμος μας υπέστη διασυρμό ενώπιον του προσωπικού της ΠΕΔ και όλου του πολιτικού κόσμου της Ηπείρου.
Η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου την Δημοτική Αρχή.
Να δεχθούμε την άγνοια για κάποιους .
Δεν θα τη δεχθούμε για τον έμπειρο Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχό του. Δε δεχόμαστε στα πλαίσια εγωισμών και μικροσυμφερόντων να οδηγείται ο Δήμος σε μονοπάτια επικίνδυνα, στα όρια της Νομιμότητας αν δεν έχουν ξεπεραστεί κιόλας αυτά.
Είναι παρανομία να μεταφέρονται τα εμπιστευτικά έγγραφα των Διαγωνισμών εκτός Δήμου, στον μη εξουσιοδοτημένο χώρο της ΠΕΔ, γιατί θεωρούμε ότι κινδύνευσε η επιβεβλημένη μυστικότητα του Διαγωνισμού.
Η γενικότερη προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής στον χειρισμό των ζητημάτων των Διαγωνισμών INTERREG έχουν οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρές αμφιβολίες για την τήρηση των κανόνων διαφάνειας, και θεωρούμε ότι με μαθηματική ακρίβεια οι απαράδεκτοι χειρισμοί του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου οδηγούν το έργο σε απένταξη.
Επί της ουσίας και με απλά λόγια για μια ακόμη φορά σας ενημερώνουμε ότι ποτέ δεν θα γίνει ένας Διαγωνισμός χωρίς την ύπαρξη της προαπαιτούμενης μελέτης, ένας διαγωνισμός χωρίς τεχνικές προδιαγραφές, με μια διάτρητη διαδικασία που απαξιώνει το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου μας, ένας Διαγωνισμός στον οποίο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πωγωνίου είναι απούσα με εντολή του κ. Καψάλη και του κ. Κουκουλάρη.
Εμείς κύριοι δεν θα σας ακολουθήσουμε, δεν θα γίνουμε συνένοχοι.
Σας λέμε όμως ότι θα συνεχίσουμε να επιτελούμε τον θεσμικό ελεγκτικό ρόλο μας.
Κατόπιν όλων των παραπάνω η Παράταξή μας αποσύρει από την Επιτροπή Διαγωνισμού τον εκπρόσωπό της Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Καραγιώργο.
Στην ερχόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμών, ο κ. Καραγιώργος θα καταθέσει πλήρες υπόμνημα των θέσεων Συμβουλίου στο Κεφαλόβρυσο, η Παράταξή μας πριν την έναρξη των και των λόγων που οδήγησαν στην υπεύθυνη απόφαση της παραίτησης.
Καλή τύχη στους δρόμους που διαλέξατε να διαβείτε.»

Ο επικεφαλής της Παράταξης
και αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης
Γιάννης Ντόντης