Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο εργασιακός Μεσαίωνας σε αριθμούς

Αποτυπώνεται στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2012

Το χάος που επικρατεί στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2012, η οποία παραδόθηκε στην τρόικα. Η έκθεση καταγράφει 74.483 επιχειρήσεις που απασχολούν 261.353 εργαζόμενους οι οποίες προχώρησαν σε μειώσεις μισθών μεσοσταθμικά κατά 18,8% μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων και ατομικών συμβάσεων εργασίας.
 Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθώς 84.490 συμβάσεις μετατράπηκαν μονομερώς από συμβάσεις αορίστου χρόνου σε μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις καθυστερούν να πληρώσουν τα δεδουλευμένα.
Η συγκεκριμένη έκθεση 74 σελίδων, την οποία παρουσιάζει η «Ελευθεροτυπία», αποτέλεσε για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το «ανάχωμα» προκειμένου να μην τεθεί θέμα-προς το παρόν-περαιτέρω μείωσης των μισθών, αλλά και άλλων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.
 Σύμφωνα με την έκθεση, το ΣΕΠΕ επέβαλε συνολικά 41 εκατ. Πρόστιμα από παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστη εργασία, μη τήρηση βιβλίων επιχειρήσεων και άλλες παραβάσεις που αφορούν την εναπομείνασα εργατική νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: www.enet.gr/