Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τραγούδησαν και γλέντησαν με την ψυχή τους, στην συνεστίαση των χορωδιών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, το μεσημέρι στο ''Διπλόχορδο''

Δεν θα μπορούσε να συνέβαινε διαφορετικά. Τραγούδησαν και γλέντησαν ''με την ψυχή'', αλλά και χόρεψαν ακατάπαυστα, οι χορωδοί των χορωδιών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αλλά και οι Ηπειρώτες και οι φίλοι της Ηπείρου, που ήταν μαζί τους.

Αυτό έγινε την περασμένη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, το μεσημέρι, στο μουσικό στέκι, ''Διπλόχορδο'', στα Άνω Πατήσια, που διοργανώθηκε συνεστίαση, ένα γνήσιο Ηπειρώτικο γλέντι δηλαδή, των χορωδών των χορωδιών της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών.

Εκατοντάδες λάτρεις της παραδοσιακής χορωδίας της ΠΣΕ, αλλά και της νεοσύστατης Πολυφωνικής, επώνυμοι και ανώνυμοι, έζησαν μιά γνήσια Ηπειρώτικη μυσταγωγία, παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής, τραγούδησαν με τους χορωδούς, αλλά και διασκέδασαν με την μουσική κομπανία ''Οι Λαλητάδες'' υπό τους ηπειρώτικους ήχους του κλαρίνου του Δημήτρη Ρίζου, που οδηγούσε τους συμμετέχοντες σε μουσική μέθεξη, ήχων περασμένων δεκαετιών. Και βέβαια χόρεψαν,γνήσια, ηπειρώτικα.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Οικονόμου και Κώστας Κωνής. Σε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου, αναφέρθηκε στην σημασία που δίνει ο φορέας των Αποδήμων Ηπειρωτών, στην διατήρηση και προώθηση της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, αλλά και στη διατήρηση των πολυπληθών χορωδιακών τμημάτων, σε εποχές, όπως η σημερινή, όπου η οικονομική κρίση πλήττει και το πολιτιστικό κίνημα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η παράδοση μας αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στην παγκοσμιοποιημένη πολιτιστική επέλαση που προσπαθούν να επιβάλλουν μεγάλα συμφέροντα και η οποία θα αφανίσει την κουλτούρα μας και τα ήθη και τις παραδόσεις μας, που είναι τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του λαού μας και τα οποία μας διατήρησαν σαν οντότητα ανά τους αιώνες.

Και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός μας σήμερα δέχεται διπλή επίθεση, οικονομική και πολιτιστική-πολιτισμική και χρέος μας είναι να την αντικρούσουμε. Και για αυτό η αντίσταση είναι μονόδρομος και οδηγός για όλους μας. Την εκδήλωση προλόγισε, ο Έφορος Χορωδιακών Τμημάτων και μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ Σπύρος Τζίμας, που μαζί με τον καταξιωμένο μαέστρο Βαγγέλη Κώτσου, αποτελούν τους στυλοβάτες όλης αυτής της χορωδιακής προσπάθειας, μιας προσπάθειας που χαίρει μεγάλης εκτίμησης και το καταδεικνύουν οι δεκάδες προσκλήσεις για να παραστούν οι χορωδίες σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέροντας περιληπτικά την ιστορία και το έργο των χορωδιών, εισπράττοντας θερμά χειροκροτήματα, για την δουλειά που γίνεται, από το σύνολο των παρευρισκομένων.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση διήρκησε πολλές ώρες ικανοποιώντας και ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.
Και του χρόνου.