Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η λίστα με τα 30 μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ

Χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο πλέον οι τρεις αρχηγοί στις 10:30 συναντώνται για να πουν το τελικό ναι ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα και να ανοίξει ο δρόμος για τη χορήγηση της δόσης έγκαιρα και πριν κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών.

Οι απολύσεις αποφεύχθηκαν και πάλι στο Δημόσιο, όχι όμως η διαθεσιμότητα στην οποία βαδίζουν πλέον 15.000 υπάλληλοι.
Μεγάλες περικοπές έρχονται στις συντάξεις με κλιμακωτές μειώσεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα μείνουν αλώβητες οι συντάξεις του ΟΓΑ που μάλλον θα μειωθούν κατά 30 ευρώ.
Τέλος μπαίνει στην 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη στο Δημόσιο, ενώ φαίνεται πως θα παραμείνουν στο ΟΓΑ
Τέλος όμως και ο 13ος και ο 14ος μισθός στον Δημόσιο τομέα, μια απώλεια δηλαδή της τάξης των 1.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.
Παράλληλα μειώνεται το εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία, ενώ θα υπάρξει και εισφορά σε όσους συνταξιούχους έλαβαν το βοήθημα βγαίνοντας σε σύνταξη μετά το '95.
Τα όρια συνταξιοδότησης από τον επόμενο χρόνο πάνε στα 67 έτη και παράλληλα αυξάνονται σε 20 από 15 και τα έτη για την έξοδο σε σύνταξη.
Παράλληλα και με τη μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια που θα ισχύσουν στο σύνολό τους θα υπάρξει και αντίστοιχη μείωση των συντάξεων σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ οι ένστολοι συνταξιούχοι θα δουν και άλλη μείωση λόγω της κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.
Μέσα σε όλα αυτά αυξάνεται και το όριο ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ στα 64 έτη από τα 60 που είναι σήμερα.
Σε ότι αφορά στα σώματα ασφαλείας και το στρατό καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή.
Στις ΔΕΚΟ εφαρμόζεται πλέον το ενιαίο μισθολόγιο.
Σε ότι αφορά τους άνεργους όλα δείχνουν ότι καταργούνται τα εποχικά επιδόματα και τα ειδικά επιδόματα.
Μειώνονται επίσης στο μισό τα επιδόματα που παίρνουν τμηματάρχες και διευθυντές στο Δημόσιο.
Μεγάλη εξοικονόμηση περιμένει το υπουργείο από λουκέτα και συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών, αλλά και από συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και τμήματα αυτών.
Παράλληλα και για να εξοικονομηθούν περίπου 65 εκατομμύρια θα επιβληθούν δίδακτρα σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι φοιτητές πλέον θα επιβαρύνονται και με μέρος των εξόδων για τα βιβλία, ενώ στον χώρο της
Παιδείας αναμένονται και αυξήσεις στα ωράρια των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης ώστε να περιοριστούν οι προσλήψεις αναπληρωτών.
Τέλος στο χώρο της υγείας αναμένεται δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εισφορές υγείας για τους ασφαλισμένους τους ΟΓΑ.

ΠΗΓΗ: www.Newsit.gr