Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

«ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ»: Ζητάμε ικανοποιητική πρωτοβάθμια περίθαλψη στους κατοίκους του Πωγωνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Απρίλιος 2012

Του Συνδέσμου
«ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ»

Με νόμο του κράτους, κατά παραγγελία της Τρόικας και του Eurogroup πρώτα θα ικανοποιούνται οι δανειακές ανάγκες της χώρας και εφόσον περισσέψουν χρήματα θα διατίθενται για την παιδεία, υγεία, επιδόματα προνοίας κ.λ.π.
Επειδή χρήματα δεν περισσεύουν, οι περικοπές δε λένε να σταματήσουν σαν σε βαρέλι δίχως πάτο και στο χώρο της υγείας και ειδικότερα στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, που μας αφορά άμεσα, αφού εξυπηρετεί Κεντρικές ανάγκες όλων των κατοίκων της ακριτικής Περιφέρειας Πωγωνίου και όχι μόνο, πληροφορηθήκαμε ότι από το μήνα Απρίλιο του 2012 τροποποιήθηκε, λόγω οικονομικής αδυναμίας, το εργασιακό πρόγραμμα προσωπικού (αργίες, νυχτερινά, υπερωρίες) και μειώνεται κατά το ήμισυ από ότι μέχρι σήμερα ίσχυε.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Δελβινακίου δυσκολεύεται, οι υπηρεσίες του υποβαθμίζονται και το ωράριο εξυπηρέτησης των πολιτών αλλάζει, αφού κατά τις νυχτερινές ώρες το κέντρο δε θα λειτουργεί με συνέπεια να μην εξυπηρετεί κρίσιμα περιστατικά, ενώ στο παρελθόν με της υπηρεσίες πού παρασχέθηκαν από τους γιατρούς του κέντρου σώθηκαν ζωές . Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια να δημιουργείται στους κατοίκους ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου προσφέρει τις υγειονομικές υπηρεσίες του σε πληθυσμό 11.000 κατοίκων, καλύπτοντας έτσι μεγάλη γεωγραφική έκταση και εξυπηρετώντας χιλιάδες περιστατικά κάθε χρόνο ανάμεσα σε αυτά δε και περιστατικά από την Αλβανία.


Εν κατακλείδι, ζητάμε από την Πολιτεία:
1.Εξασφάλιση των προγραμμάτων εφημερίων, ώστε να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα .
2.Ικανοποιητική πρωτοβάθμια περίθαλψη, στους κατοίκους του Πωγωνίου, οι οποίοι φυλάνε Θερμοπύλες μιας περιοχής παραμεθόριας, ακριτικής και με πολλούς μόνιμους κατοίκους της, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που χρήζουν άμεσης περίθαλψης, εκτός εάν αυτοί θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου θεού .


Εκ της προσωρινής Διοικούσης Επιτροπής του Συνδέσμου
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6972855022