Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Κ.Ε.Δ.Ε.: Πάρτε επειγόντως μέτρα για να σωθούν οι Δήμοι

Κραυγή απόγνωσης βγάζουν οι δήμαρχοι και στην Ήπειρο, οι οποίοι ζητούν από την νυν και την επόμενη Κυβέρνηση να πάρουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των Δήμων, που έχουν πληγεί καίρια από τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε σύγκριση με το 2009, οι κρατικοί πόροι έχουν μειωθεί πάνω από 50%, την ώρα που η Τρόικα ζητά και άλλες περικοπές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση!
«Οι μειώσεις έχουν γίνει πλέον σαρωτικές, πλήττουν τον πιο σκληρό πυρήνα των ανελαστικών μας δαπανών, σε συνδυασμό δε, με τον περιορισμό των ίδιων εσόδων και τη μετακύληση στους Δήμους του κόστους μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που συνεδρίασε χθες στην Αθήνα.
Οι Δήμαρχοι ζητούν να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα.

Τα μέτρα…
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η σημερινή και η επόμενη Κυβέρνηση οφείλουν άμεσα και έμπρακτα να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη στήριξης, υπεράσπισης και ενίσχυσης της τοπικής Αυτοδιοίκησης και απαιτεί, μεταξύ άλλων:
Οικονομική αυτοδυναμία, με τη συμμετοχή των Δήμων στην επιβολή και είσπραξη άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών,
άμεσες θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το Κράτος,
να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους Δήμους το 2012 των 450 εκ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012,
να αναπληρωθούν τα 190 εκ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012
να διασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους και
να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους Δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια.
Τέλος, η ΚΕΔΕ τονίζει κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση, ότι είναι όσο ποτέ άλλοτε κρίσιμο και αναγκαίο τώρα να στηριχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας και καλεί τη σημερινή και αυριανή κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να «μην οδηγηθεί ο θεσμός, η κοινωνία και οι πόλεις μας σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία μας σε αναπηρία».
Οι συναντήσεις…
Παράλληλα, χθες μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι είδαν τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, κ.κ. Σαχινίδη και Γιαννίτση αντίστοιχα, από τους οποίους απαίτησαν άμεσες λύσεις, για να μην οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο οι Δήμοι.
«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης και αν συνεχιστούν οι περικοπές που γίνονται μέχρι σήμερα σε λίγο οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν» είπε, μετά τη συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.
Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, ο υπουργός απάντησε ότι σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς μπορεί να δώσει 300 εκ. ευρώ επιπλέον και ότι στο δωδεκατημόριο που θα δοθεί τις επόμενες μέρες θα υπολογιστεί η κατανομή με βάση τα επιπλέον 300 εκ. ευρώ. «Αυτό είναι ένα καταρχήν θετικό, αλλά για μας παραμένει ως κόκκινη γραμμή η διεκδίκηση των 450 εκ. ευρώ» είπε.
***
Τέλος, η ΚΕΔΕ θα περιμένει τις εκλογές τις 6ης Μαΐου και μετά από αυτές, σε ένα περίπου μήνα θα συνεδριάσει και πάλι, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τη νέα Κυβέρνηση.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr