Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Σε ελεύθερη πτώση η οικοδομή

Νέα σημαντική πτώση κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το μήνα Σεπτέμβριο.

Ο κλάδος που δέχεται ίσως τις μεγαλύτερες πιέσεις εξαιτίας της κρίσης, συνεχίζεται να διολισθαίνει και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πού θα σταματήσει η πτώση αυτή. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ανάκαμψη στον κλάδο θα έρθει αρκετά αργότερα από επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός πτώσης του δείκτη όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατέγραψε πτώση 21,7% το Σεπτέμβριο, ενώ ο ίδιος δείκτης με κριτήριο την επιφάνεια είχε επίσης πτώση 23,8% και με κριτήριο τις νέες άδειες που εκδόθηκαν το Σεπτέμβριο πτώση 7,1%.
Συμπέρασμα των παραπάνω είναι πως οι νέες άδειες που εκδίδονται αφορούν μικρότερα ακίνητα τόσο σε επιφάνεια όσο και σε όγκο.
Η μεγαλύτερη πτώση με βάση τον όγκο παρατηρήθηκε στη Θεσσαλία με πτώση 56% και ακολούθησε η Αττική με 37%, η κεντρική Μακεδονία με 34,2% και η Κρήτη με 23,1%.