Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πετρέλαιο 280 εκατ. βαρέλια σε Πάτρα, Ήπειρο, Κατάκολο

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο σε τρεις περιοχές στην Δυτική Ελλάδα, δήλωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης.

Με την κίνηση αυτή επισπεύδονται οι διαδικασίες αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και να μειωθεί η εξάρτηση της από τις εισαγωγές πετρελαίου, που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 12 δισ. ευρώ το έτος, αποτελώντας το 5% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.


"Πήραμε από την κυβερνητική επιτροπή το πράσινο φως για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα...Η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη μεθοδολογία της ανοικτής πρόσκλησης (open door) στην πετρελαϊκή βιομηχανία, προκειμένου να παραχωρήσουμε τρία οικόπεδα... για να διερευνήσουν τα κοιτάσματα", δήλωσε ο κ. Μανιάτης στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

Τα τρία μπλοκ φέρεται να διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου 280 εκατ. βαρελιών, δήλωσε ο κ. Μανιάτης στη ΝΕΤ, και βρίσκονται στα ανοιχτά της Πάτρας, του Κατάκολου και της Ηπείρου.
Τα αποθέματα στο κοίτασμα της Πάτρας εκτιμώνται στα 200 εκατ. βαρέλια, στα βόρεια των Ιωαννίνων περίπου στα 50 με 80 εκατ. και στο Κατάκολο περίπου 3.
Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2012 και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν διορία έξι μηνών να απαντήσουν είπε ο κ. Μανιάτης.
Η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση θα μπορούσε να γίνει μέχρι τα τέλη του 2012, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος που συμμετείχε στην κυβερνητική επιτροπή και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, σύμφωνα με το Reuters.