Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ: Συμβούλιο διλημμάτων….

Στο κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι στραμμένο το ελληνικό αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο γίνεται στη σκιά των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ την επόμενη δόση του δανείου. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε επίσης οτι εάν οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν να πουν πως η εκταμίευση εκ μέρους του ΔΝΤ της δόσης της 29ης Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά εφαρμόσιμη, τότε εκείνο που το Ταμείο αναμένει είναι να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι για λογαριασμό του και να επωμισθούν το μερίδιο του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup συμπλήρωσε τι ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια δεν είναι προετοιμασμένα να επωμισθούν το μερίδιο του ΔΝΤ στη δανειοδότηση της Ελλάδας.

Στέλεχος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Ελλάδα εάν δεν διαθέτει εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της για το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα πράξει το παν ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ή πιστωτικού επεισοδίου», δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.


Ο κ. Σαμαράς σε ομιλία του, διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση οτι η ΝΔ δεν δέχεται εκβιασμούς και επανέλαβε οτι στηρίζει τους στόχους της οικονομικής εξυγίανσης, αλλά όχι τους τρόπους.


Η γ.γ. του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε ότι στόχος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών είναι να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και πρόσθεσε ότι «ένας οργανωμένος λαός μπορεί να έχει αποτελέσματα σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του «θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να βγει ωφελημένη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορεί να περιμένουμε το καλύτερο», χωρίς να αποκλείσει κάποια άλλη εξέλιξη.


Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει στο Συμβούλιο, διατηρώντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες για το στόχο, την μεθόδευση καθώς και τις επιπτώσεις της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας.