Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Η αναγκαιότητα εκπόνησης μελετών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων στην Ήπειρο, αλλά και το θέμα της άμεσης αποζημίωσης όσων έχουν πληγεί από τις τελευταίες πλημμύρες, υπογραμμίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη συζήτηση που έγινε ύστερα από πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, προωθήθηκαν ταχύτατα οι διαδικασίες που απαιτούνταν για την καταμέτρηση των ζημιών και την κήρυξη των πληγεισών περιοχών, ενώ ο ίδιος, κατ΄ επανάληψη, έχει προβεί σε παραστάσεις για τη λήψη μέτρων στήριξης των πληγέντων και για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προώθηση των απαραίτητων έργων.


Συνεχίζοντας έκανε εκτενή αναφορά στις εργασίες που ήδη υλοποιεί για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών η Περιφέρεια στις Π.Ε. Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επεκταθούν και στην Π.Ε. Άρτας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αποστραγγιστικά έργα και τάφροι που έχουν να καθαριστούν πενήντα χρόνια! Αναφέρθηκε στην απαξίωση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και στην αδυναμία τους, ελλείψει πόρων, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προσθέτοντας ότι αν και, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», οι ΤΟΕΒ θα έπρεπε να περιέλθουν στην αρμοδιότητα των Δήμων και οι ΓΟΕΒ στις Περιφέρειες, εν τούτοις το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά και πάλι τον διορισμό διοικήσεων των ΓΟΕΒ από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές της Πρέβεζας, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι μόνο το κόστος της μελέτης για την περιοχή του Αχέροντα ξεπερνά τα 2 εκ. ευρώ. «Κάνουμε προσπάθεια για μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος», είπε ο κ. Ιωάννου, παραθέτοντας στοιχεία για τις παρεμβάσεις που ήδη γίνονται, καθώς και σε άλλες που σχεδιάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, κατά πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, σύμφωνα με την οποία:


1. Ζητείται η εκπόνηση μελετών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση των αντιπλημμυρικών προβλημάτων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και στις λοιπές προβληματικές περιοχές της Ηπείρου.
2. Ζητείται η οικονομική ενίσχυση των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ από την Πολιτεία και η μεταφορά τους, με τους ανάλογους πόρους, στις Περιφέρειες και τους Δήμους αντίστοιχα.
3. Ζητείται η άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων
4. Ζητείται η λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, όπως αναστολή δόσεων δανείων, ασφαλιστικών εισφορών κλπ.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/