Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Διαρκές έγκλημα η φοροδιαφυγή


Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και πιθανότατα να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τον Φεβρουάριο, θα περιλαμβάνει δρακόντειες διατάξεις, μετά και τις πιέσεις της τρόικας, δεδομένου ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα με στόχο την ανάταξη των δημοσίων εσόδων δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ ο φορολογικός μηχανισμός παραμένει δυσκίνητος και αναποτελεσματικός.

Βασικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας θα είναι η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, η οποία μετατρέπεται σε κακούργημα και εντάσσεται στη νομοθεσία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», η πράξη της φοροδιαφυγής από στιγμιαίο γίνεται διαρκές έγκλημα, δε θα παραγράφεται δηλαδή σε καμιά περίπτωση, ενώ ποινικοποιείται με την πρόβλεψη εξοντωτικών ποινών η μη απόδοση των παρακρατούμενων υπέρ του Δημοσίου φόρων, ακόμη και για πολύ μικρά ποσά.

Ήδη η επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο υπάρχουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες για να διευθετηθούν εκ των οποίων οι κυριότερες αφορούν το ποινικό μέρος για τη φοροδιαφυγή, που επεξεργάζονται από κοινού στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για τη δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, αν και η προοπτική αυτή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και συνεπάγεται μεγάλο κόστος.