Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αποκλείειται η αναδιάρθρωση


Η Ελλάδα δεν συζητά την αναδιάρθρωση του χρέους της που κατέχουν ιδιώτες και θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων φέτος, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires που δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Wall Street Journal.
«Δεν κάνουμε τέτοιες συζητήσεις (για την αναδιάρθρωση του χρέους). Προσβλέποντας στην ανάπτυξη, τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε και στο γεγονός ότι έχουμε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα να αποπληρώσουμε το χρέος» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις κινήσεις που έγιναν για το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας που θα ισχύσει από το 2013, ανέφερε ότι προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους κατόχους ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης με ασθενέστερη δημοσιονομική θέση: «Αυτό που είδαμε ως αντίδραση είναι ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ανέλυσαν αυτό το μηχανισμό και διαπίστωσαν ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο... αυτό το γεγονός είχε την αντανάκλασή του στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλες χώρες».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να θέσει τις επόμενες εβδομάδες, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, και πάλι στην ατζέντα το θέμα των ευρωομολόγων. Αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από απλώς να χρηματοδοτούν διασώσεις, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, κάτι, που όπως ανέφερε, θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα.
Για το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα. Προφανώς, αν οι αγορές είναι πολύ άστατες και αποστρέφονται τον κίνδυνο ελληνικού χρέους, αυτό θα γίνει δυσκολότερο».
Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα εκδώσει πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα φέτος, ο Πρωθυπουργός είπε: «Ας μην το αποκλείσουμε».