Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Πρόσθετα μέτρα 2,5 δισ. το 2012


Πρόσθετα μέτρα ύψους 2.584 εκατ. ευρώ ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2012, έναντι των 700 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό κείμενο του Μνημονίου, λόγω κυρίως των αστοχιών που κατέγραψε ο περυσινός προϋπολογισμός παρά την περί του αντιθέτου εικόνα που επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση.
Το συνολικό «πακέτο» μάλιστα για το 2012 ανέρχεται στο ποσό των 4,3 δισ. ευρώ, καθώς στα 2.584 εκατ. ευρώ που καταγράφονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα πρέπει να προστεθούν τα 1.725 εκατ. ευρώ που είναι μέτρα που έχουν αναληφθεί λόγω (του αρχικού) Μνημονίου και έχουν ήδη περιληφθεί στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «κρυφές» χρεώσεις που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους φορολογούμενους είναι καλά «κρυμμένες» στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο με τον όρο «μη κατανεμημένα» μέτρα, ύψους 2.584 εκατ. ευρώ.
Το νέο «πακέτο» μάλιστα θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα μέχρι το Μάρτιο, όπως άλλωστε και το σύνολο των πρόσθετων βαρών που έρχονται την επόμενη τριετία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.