Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΣΧΟΛΙΟ: ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Οι βροχές μας έπνιξαν


ΣΧΟΛΙΟ: ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Οι βροχές μας έπνιξαν
Από τον «panagiotis»

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που μεταξύ των άλλων αναφέρεται και στην ενσωμάτωση της Αγροφυλακής στις δασικές υπηρεσίες.
Μιας Αγροφυλακής που δυστυχώς στα τρία χρόνια λειτουργίας της υπό νέα μορφή (γιατί πάντα λειτουργούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) λοιδορήθηκε και επικρίθηκε, όσο καμία άλλη δημόσια υπηρεσία, τις περισσότερες φορές άδικα και αδικαιολόγητα, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω εμπάθειας.
Η Αγροφυλακή, στα τρία αυτά χρόνια, δεν ήταν μια υπηρεσία «φάντασμα».
Οι υπάλληλοί της, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα, παρουσίασαν σημαντικό έργο, τόσο (κυρίως) στον τομέα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων της υπαίθρου.
Ιδιαίτερα στον νομό Ιωαννίνων, τα αποτελέσματα της δράσης της ήταν εντυπωσιακά.
Η φύλαξη και προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας, ο εντοπισμός εστιών ρύπανσης του ποταμού Καλαμά καθώς και άλλων ποταμών, η καθοριστική συμβολή της στη ορθή διαχείριση των αρδευτικών υδάτων, όπως επί παραδείγματι στους κάμπους ΄Ανω Ρου Καλαμά και Κόνιτσας, αλλά και η σημαντική συμβολή της στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπως και η συμβολή της με απτά αποτελέσματα στην αντιπυρική προστασία τους θερινούς μήνες.
Τα επίσημα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποδεικνύουν τα παραπάνω, αλλά δυστυχώς με ευθύνη των διοικούντων το Σώμα, έμειναν στην αφάνεια, δεν αναδείχθηκαν και δεν προβλήθηκαν, ώστε οι πολίτες και οι Φορείς να έχουν πλήρη γνώση της πραγματικότητας και να μην πέσουν θύματα της παραπληροφόρησης και η νυν πολιτική ηγεσία του να προχωρήσει στην κατάργησή της, όχι όμως την πλήρη διάλυσή της γιατί στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στις δασικές υπηρεσίες.
Η ενσωμάτωση της Αγροφυλακής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως διαφαίνεται γίνεται με προχειρότητα.
Έπρεπε κατά τη γνώμη μου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, να προχωρήσει πρώτα στη σύσταση μιας ενιαίας υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος με τη ένταξη σε αυτή ως ξεχωριστών τμημάτων των επιθεωρητών περιβάλλοντος, των δασικών υπηρεσιών και της αγροφυλακής, υπό νέα ονομασία (π.χ. Διεύθυνση Προστασίας Αγροτικού Περιβάλλοντος), το δε προσωπικό της να είναι ένστολο και ένοπλο για προφανείς λόγους, ασκώντας έτσι όσο το δυνατόν καλύτερα τα καθήκοντά τους.
Μακάρι έστω και την ύστατη στιγμή οι αρμόδιοι να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός στην προστασία του περιβάλλοντος στον οποίο δεν χωρούν «καπρίτσια» και προχειρότητες.
Παναγιώτης Μανούρης