Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Οι βροχές μας έπνιξαν


Από νέες πλημμύρες εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων δοκιμάστηκε το Σαββατοκύριακο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, με την Εγνατία να έχει καταληφθεί από νερά και η κίνηση των αυτοκινήτων να γίνεται μετ' εμποδίων, σπίτια και εγκαταστάσεις να έχουν πλημμυρίσει, τα νερά της λίμνης να έχουν υπερχειλίσει από τα υδατοφράγματα, ενώ στο χωριό Μουζακαίοι, όπου τα σπίτια υποχωρούν από τις κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις, τα πράγματα χειροτέρεψαν.

Στην Εγνατία, που πλημμύρισε στο ύψος των διοδίων λίγο μετά τον κόμβο Ιωαννίνων, η κυκλοφορία αρχικά διακόπηκε όταν το νερό κατέλαβε το οδόστρωμα, ενώ από χθες γινόταν από το ένα ρεύμα το οποίο εξυπηρετούσε εκ περιτροπής και τις δύο κατευθύνσεις.
Η ταλαιπωρία ήταν όμως ακόμη μεγαλύτερη για τους οδηγούς, αφού έκλεισε προχθές και ο παλιός δρόμος Ιωαννίνων - Θεσσαλονίκης στην περιοχή Πέραμα εξαιτίας κατολίσθησης, ενώ μηχανήματα έσπευσαν επιτόπου σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους βράχους.
Επίσης κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή Χαροκόπι. Πλημμύρες είχαμε στα χωριά Χαροκόπι και Βασιλική του δήμου Παμβώτιδας, καθώς και στις συνοικίες Λασπότοπος και Βοτανικός στην πόλη των Ιωαννίνων.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο κόπηκε σε πολλά σημεία, ενώ κλειστός παρέμεινε και ο κόμβος της Πεδινής, στην κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα.
Στο Πέραμα, το νερό υπερπήδησε το θυρόφραγμα στη λίμνη και η τελευταία έφτασε μέχρι την Καστρίτσα.
Στην Πεδινή δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε συνοικίες της πόλης των Ιωαννίνων όπως ο Βοτανικός.
Στους Μουζακαίους ο εφιάλτης των κατολισθήσεων επέστρεψε και πολλοί κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Λόγω των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, υπήρξαν νέες κατολισθήσεις σε σημεία περιμετρικά και εντός του χωριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στα τελευταία σπίτια (25 τον αριθμό) να κλείσει κι αυτός και οι κάτοικοι να εγκλωβιστούν.