Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου: 2 εκατομμ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις έργων χωρίς μελέτες, σε λιγότερο από 1 μήνα. Τεράστια πρόκληση!

 


ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 19ης  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Δύο (2) εκατομμύρια ευρώ για έργα με απευθείας αναθέσεις έχουν ψηφιστεί σε μόλις 3 συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός, χωρίς να προσκομιστεί ποτέ καμία τεχνική περιγραφή των έργων.

Η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, εισηγείται και ψηφίζει απευθείας αναθέσεις έργων στα οποία δεν γνωστοποιείται η έκταση, ο τόπος, οι εργασίες και το κόστος υλικών. Και ενώ αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν, όλα τα έργα κοστίζουν 24.800€ !

Χωρίς καμία περιγραφή των εργασιών και των υλικών μένει να απαντηθεί τι ακριβώς ελέγχουν οι μηχανικοί της περιφέρειας όταν βεβαιώνουν ότι ένα έργο έγινε, και φυσικά με ποια δικαιολογητικά πληρώνονται αυτά τα έργα από την οικονομική υπηρεσία της Περιφέρειας.

Στην σημερινή συνεδρίαση λόγω της πίεσης του εκπροσώπου της ΛΑ.ΣΥ. για προσκόμιση των τεχνικών εκθέσεων, ο κ. Περιφερειάρχης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κάλεσε τον προϊστάμενο τεχνικών έργων.

Στο πρόχειρο «θεατρικό έργο» που στήθηκε ενώπιον των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας δεσμεύτηκε από την επόμενη συνεδρίαση να κατατίθενται οι τεχνικές εκθέσεις, λες και επρόκειτο για αστοχία των υπηρεσιών το γεγονός ότι τόσο καιρό δεν έχει εμφανιστεί ούτε μισή γραμμή τεχνικής έκθεσης για έργα εκατομμυρίων.

Η αδιαφάνεια των διαδικασιών που συνοδεύει τα έργα χωρίς προηγούμενη δημοσίευση είναι σύνηθες φαινόμενο στην Περιφέρεια Ηπείρου η οποία δημιουργεί ψηφοθηρικούς μηχανισμούς με δημόσιο χρήμα.

Φυσικά οφείλει να τεθεί το ερώτημα αν τελικά υπάρχουν λεφτά στην Περιφέρεια για έργα με απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους εργολάβους ή αν τα έργα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται επειδή η κυβέρνηση δεν στέλνει χρήματα να πληρωθούν οι εργολάβοι όπως διατείνονται πριν λίγες μέρες η Περιφερειακή Αρχή.

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε πόσο γρήγορα «ξεχώρισε η ήρα από το σιτάρι» με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να μην βγάζουν άχνα και τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου» για ακόμα μια φορά να αγωνίζεται μόνη της για τα λαϊκά συμφέροντα.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η αναγκαιότητα των έργων δεν δικαιολογεί τέτοιες πρακτικές όταν πρόκειται για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος.  Οι μελέτες. μικρές ή μεγάλες, καθορίζουν τις ποσότητες των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και τον τόπο που θα γίνουν, ώστε να ελεγχθεί η πληρότητα του έργου και η νομιμότητα της δαπάνης.

Οτιδήποτε άλλο, συντηρεί το κλίμα αναξιοπιστίας των έργων που γίνονται και ξαναγίνονται μετά από ένα χρόνο και συντηρεί τις πελατειακές σχέσεις με μικρούς και μεγαλύτερους εργολάβους.