Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

ΕΦΚΑ: Τρία μέτρα για την περαιτέρω μείωση των εκκρεμών συντάξεων

 


Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ θέτει σε εφαρμογή με τη νέα χρονιά τρία μέτρα με στόχο την περαιτέρω μείωση των εκκρεμών κύριων συντάξεων που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχονται σε 25.000.

Το πρώτο μέτρο είναι η  λειτουργία της νέας υπηρεσίας, η οποία επικοινωνεί μέσω του 1555 με όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, από έξι μήνες έως ένα έτος ώστε να περιορίζονται τυχόν καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης. Οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται  για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και για τα όρια ηλικίας κατά περίπτωση ώστε να έρθουν όσο πιο έτοιμοι γίνεται στη συνταξιοδότηση. Η αρχή γίνεται δειγματοληπτικά με 1.000 ασφαλισμένους στο δημόσιο.

Το δεύτερο μέτρο είναι να σταματήσει η καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου δύο και τρεις φορές, μία για την κύρια, μία για την επικουρική και μία για το εφάπαξ μια πάγια τακτική του παρελθόντος που οδηγεί σε σοβαρές καθυστερήσεις.

Το τρίτο μέτρο αφορά την ανάπτυξη των έργων του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Με το πρώτο έργο θα ενοποιηθούν όλες οι βάσεις δεδομένων ενώ με το δεύτερο έργο ξεκινάει αυτό το μήνα η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων πριν από το 2002. Έτσι το σύστημα θα «διαβάζει» άμεσα το χρόνο που έχει διανύσει ο εργαζόμενος στην ασφάλιση και θα απονέμεται με ταχείς ρυθμούς η σύνταξή του.