Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Hθική αποκατάσταση από τον μητροπολίτη κ. Ανδρέα και παραμονή του π. Χερουβείμ στην Κόνιτσα

Φωτό: Epirus Ellas
Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και σε ένα κλίμα ενθουσιασμού κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Κόνιτσας έγινε η ανακοίνωση του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα για την παραμονή του Αρχιμανδρίτη π. Χερουβείμ στην ακριτική αυτή μητρόπολη.
Η απόφαση του μητροπολίτη κ. Ανδρέα ανακοινώθηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Aπόστολο Νάκο και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, κραυγές επευφημίας και χειροκροτήματα από όλους τους πιστούς και ιδιαίτερα από τους μαθητές όλων των σχολείων της ακριτικής κωμόπολης που κατέκλισαν τη μητρόπολη για την συμμετοχή τους στον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και των ελληνικών γραμμάτων.
Φωτό: Epirus Ellas

Αξίζει να σημειωθεί ότι και μόνο στο άκουσμα της ενδεχόμενης απομάκρυνσης από την μητρόπολη ενός άξιου κληρικού, σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν από τον λαό της Κόνιτσας περίπου χίλιες (1.000) υπογραφές (!) σε ένδειξη συμπαράστασης στον π. Χερουβείμ, οι οποίες και παραδόθηκαν την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 μαζί με μια ανοικτή επιστολή-ψήφισμα από αντιπροσωπεία συμπαράστασης νέων και κατοίκων της περιοχής στο σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Ανδρέα.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Χερουβείμ και έως πρόσφατα  Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης.
 
Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το θέμα αυτό απασχόλησε σε ιδιαίτερες συναντήσεις τους οικείους δημάρχους Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου και Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους και των πιστών και του λαού της περιοχής τους.
Επίσης για τον ίδιο λόγο εθεάθη στην Κόνιτσα ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ο οποίος σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον μητροπολίτη κ. Ανδρέα μίλησε εγκωμιαστικά για το εξαίρετο ήθος την εργατικότητα και γενικά την άξια ποιμαντική διακονία του π. Χερουβείμ.
Ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας,  παραλαμβάνει την ανοιχτή επιστολή-ψήφισμα με πολύ μεγάλο αριθμό υπογραφών από αντιπροσωπεία συμπαράστασης νέων και κατοίκων της Κόνιτσας προς τον π. Χερουβείμ.
Κατά την διάρκεια των 21 ετών ποιμαντικής του προσφοράς στη μητρόπολη Κόνιτσας ο Αρχιμανδρίτης και έως πρόσφατα Αρχιερατικός Επίτροπος της μητρόπολης π. Χερουβείμ ανέπτυξε πλούσιες δραστηριότητες με εκδηλώσεις βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, κατηχητικά σχολεία, θερινές κατασκηνώσεις στην Ι. Μονή Γκούρας, παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών και μουσικών ψηφιακών δίσκων (CDs), έκδοση βιβλίου καθώς και ανεκτίμητη προσφορά στο Πνευματικό Kέντρο και στο γηροκομείο της μητρόπολης του.
Παρά την ηθική αποκατάσταση του π. Χερουβείμ, διάχυτη πλέον είναι η εντύπωση στην τοπική κοινωνία της ακριτικής κωμόπολης, ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν προς αποκατάσταση της αλήθειας και της νομιμότητας, καθώς αιωρούνται πολλά ακόμα αναπάντητα ερωτηματικά για το θέμα αυτό στην κοινή γνώμη, όπως και για την σχετικά πρόσφατη αποχώρηση του άλλου άξιου Αρχιμανδρίτη π. Ιωήλ.
Ίσως έφτασε η ώρα ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας να πάρει κάποιες γενναίες αποφάσεις και να δώσει κάποιες σοβαρές εξηγήσεις στο ποίμνιο του, απαραίτητες για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στον εκκλησιαστικό χώρο της Κόνιτσας.

Ρεπορτάζ: Τρύφωνας Τιπούρτης