Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Δελτίο Τύπου του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, για την Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                 
Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τους εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονημένους αλλά και τους διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες του Πόντου. 
Η Γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. 
Εκατοντάδες χιλιάδες αθώων ανθρώπων εκτοπίστηκαν ή αφανίστηκαν από το λυσσαλέο μίσος που γεννά ο εθνικισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός.
Οι Έλληνες του Πόντου βίωσαν μέσα σε πολύ σκληρές συνθήκες τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. 
Αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να στήσουν τη ζωή τους από την αρχή και στάθηκαν όρθιοι, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πρόοδο του τόπου.

Η ιστορική μνήμη αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο για την αποφυγή της επανάληψης αντίστοιχων γεγονότων που στοιχειώνουν την ανθρωπότητα και αποτελούν πισωγύρισμα από τον δρόμο της ειρήνης και της προόδου. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση της Αριστεράς προβάλλουν σε κάθε ευκαιρία το ζήτημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε διεθνές επίπεδο.