Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ακυρώνεται με διάταξη ο διαχωρισμός του δάσκαλου από τον καθηγητή

Διάταξη του νομοσχεδίου για την έρευνα που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας στην βουλή που ανατρέπει το καθεστώς που διέπει τους καθηγητές με τους δασκάλους όπου στην ουσία ακυρώνει το διαχωρισμό των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Ειδικότερα σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου για την έρευνα το Υπουργείο Παιδείας σε μία προσπάθεια να καλύπτει έγκαιρα τα κενά στα σχολεία καθορίζει πλέον ότι καθηγητές και δάσκαλοι θα διδάσκουν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Έτσι με την παράγραφο 5 ρυθμίζεται εκ νέου ο τρόπος συμπλήρωσης του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου από τους εκπαιδευτικούς, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη αποτύπωση των πραγματικών αναγκών των σχολικών μονάδων και η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό ωράριο και ακολούθως η εύρυθμη λειτουργία τους. 


Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική αναφορά στον τρόπο συμπλήρωσης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις κοινές ειδικότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ19/20, ΠΕ32). 
Συγκεκριμένα, θεσπίζεται το πρώτον η δυνατότητα συμπλήρωσης του διδακτικού ωραρίου του συνόλου των κοινών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες και των δύο (2) βαθμίδων εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στη βαθμίδα στην οποία ανήκει ο εκπαιδευτικός. 
Η ρύθμιση αυτή συνεισφέρει ουσιωδώς στην αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε διδακτικό ωράριο και ακολούθως επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η υλοποίηση της υπόσχεσης για έγκαιρη κάλυψη των κενών στα σχολεία. 
Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο ορίζει αλλαγές στη διαδικασία κάλυψης των διδακτικών ωρών των εκπαιδευτικών. 
Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί με κοινές ειδικότητες σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα διδάσκουν από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο ανάλογα με τις ανάγκες των σχολείων. 
Η ρύθμιση αφορά τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής, ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικών, γυμναστές, μουσικής και θεατρικής αγωγής.