Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Δηλώσεις από τη συνέντευξη τύπου (5-2-2015) στην περιφέρεια Ηπείρου για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλακάς

Φωτό: Vagelis Giotopoulos
Δηλώσεις από τη συνέντευξη τύπου (5-2-2015) στην περιφέρεια Ηπείρου για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλακάς.
Ι. ΓΚΟΛΙΑΣ (ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ε.Μ.Π.):
Το Πολυτεχνείο ήρθε σήμερα εδώ με ένα κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων σε αναστηλώσεις, σε μελέτες που απαιτούνται σε ένα γεϕύρι, στις γεωτεχνικές μελέτες, για να προσϕέρει, αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να προσϕέρει στην Ελληνική κοινωνία, να συνεισϕέρει στην αντιμετώπιση προβλημάτων τεχνικών που απασχολούν κάθε τοπική κοινωνία
Το Πολυτεχνείο έχει και ένα ιδιαίτερο λόγο να ενδιαϕέρεται για την Ήπειρο και το Μέτσοβο. Είναι η περιοχή από την οποία οι ευεργέτες - ιδρυτές μας κατάγονται και επομένως θεωρούμε ότι είναι μέρος της επιστροϕής του χρέους μας προς την περιοχή αυτή. Πήγαμε στο μνημείο και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι μπορούμε, υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχει τεχνολογία, που μπορεί να ξαναβάλει το γεϕύρι εκεί που ήτανε, να ξαναβάλει με τον τρόπο που ήτανε, όπως ήτανε, να το ξαναβάλει και σύντομα. Αυτό ήταν μια διαπίστωση που είδαμε όλοι οι επιστήμονες και το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα σας πει στη συνέχεια την άποψή του και είμαστε έτοιμοι να προσϕέρουμε άμεσα προς τους κρατικούς ϕορείς, εκείνα τα στοιχεία τη σύλληψη δηλαδή της προσέγγισης η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και στη συνέχεια να δούμε πως θα προχωρήσουμε άμεσα στη μελέτη, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα πάρα πολύ σύντομα να βρισκόμαστε στη θέση να ξεκινήσουμε άμεσα στην κατασκευή του μνημείου.

ΕΥ. ΓΑΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΥΠ.ΠΟ.):
Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ο κατ' εξοχήν ϕορέας προστασίας των μνημείων. Έχουμε τα τελευταία χρόνια αναλάβει πάρα πολλά έργα και στο Β' και στο Γ' Κ.Π.Σ., αλλά κυρίως στο ΕΣΠΑ, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διάσωση των μνημείων. Και ειδικά στην Ήπειρο το Υπουργείο μας έχει δείξει την παρουσία του ενεργά προστατεύοντας πολλά μνημεία. Το συγκεκριμένο μνημείο θέλουμε να αποκατασταθεί. Η πολιτική ηγεσία έχει εκϕράσει την επιθυμία και αποϕασιστικότητά της προς αυτήν την κατεύθυνση. Το κλιμάκιο των μηχανικών του Υπουργείου μας που σήμερα επισκέϕθηκε το χώρο μαζί με καθηγητές του Πολυτεχνείου, θα μεταϕέρει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το τι είδε και πως πιστεύει ότι μπορεί να μεθοδευθεί η αποκατάσταση του γεϕυριού, το οποίο είναι ιστορικής και συμβολικής σημασίας για την περιοχή και για ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Το Υπουργείο μας επανειλημμένα για δύσκολα θέματα έχει συνεργαστεί με το Πολυτεχνείο και πιστεύουμε ότι η δική μας τεχνογνωσία και η δική τους εξειδικευμένη επιστημονική γνώση θα δημιουργήσουν ένα κράμα που μαζί με την εμπειρία, το ενδιαϕέρον και τη γνώση των τεχνικών της Περιϕέρειας, θα αποδώσει και θα οδηγήσει στην αποκατάσταση του εν λόγω μνημείου.
ΕΜ. ΚΟΡΡΕΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π.):
Καταρχάς πολλές ευχαριστίες για τη ϕιλοξενία και τη σοϕία των τοπικών αρχών. Ο κ. Περιϕερειάρχης ενδιαϕέρεται με έναν τρόπο έξοχο. Μου έκανε εντύπωση η προσήλωσή του σε αυτό το σκοπό. Από δικής μας πλευράς, εμείς καταρχάς ήρθαμε να ξαναδούμε το μέρος όπου ήταν ένα αγέρωχο μνημείο, που πάντα προκαλούσε το θαυμασμό μας. Και είναι δυσάρεστη η διαπίστωση της απώλειας του, αλλά βλέπουμε μπροστά και νομίζω ότι οι ενωμένες προσπάθειες όλων αυτών των άξιων λειτουργών και ακολούθως επιστημόνων, θα ϕέρουν τα αποτελέσματα, όπως τα περιέγραψε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου μας και η κα Γατοπούλου εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ι. ΣΕΝΤΕΛΕΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ):
Μου επιτρέπετε να ξεκινήσω ευχαριστώντας πρώτα από όλα τον Πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Γκόλια και όλο το δυναμικό του Πολυτεχνείου, το οποίο από την πρώτη στιγμή τέθηκε στη διάθεση όλων των αρμόδιων ϕορέων προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση - αναστήλωση του ιστορικού γεϕυριού της Πλάκας, που δυστυχώς κατέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, να ευχαριστήσω πολύ θερμά τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή με εξαιρετική ευαισθησία και αποϕασιστικότητα αποϕάσισε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια για την αποκατάσταση - αναστήλωση αυτού του μοναδικού μνημείου. Σήμερα είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στον χώρο της καταστροϕής δύο κλιμάκια, ένα από το Ε.Μ.Π. και ένα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ, που ήρθαν και μάλιστα τόσο σύντομα. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι το σημαντικό συμπέρασμα ότι μπορεί αυτό το μνημείο να ξαναστηθεί. Αυτή ήταν η γνώμη των ειδικών και ο τρόπος, όπως καταλαβαίνετε, είναι κάτι που θα συζητηθεί αναλυτικότερα στη συνέχεια. Για μια ακόμη ϕορά ευχαριστώ και τα δύο κλιμάκια και περιμένουμε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν πολύ γρήγορα και πολύ σύντομα θα ξαναδούμε να σηκώνεται και να στήνεται το γεϕύρι μας πάνω από τον Άραχθο.
ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ):
Σήμερα είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά όλο αυτό το προσωπικό που διαθέτει το Ε.Μ.Π., που έχει γράψει ιστορία στην αναστήλωση μνημείων στην Ελλάδα. Εγώ τους ευχαριστώ γιατί τους γνωρίσαμε από κοντά και μας έκαναν την τιμή και πήγαν μαζί με όλο το ανώτερο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού επιτόπου να δούνε τι μπορεί να γίνει με αυτό το μνημείο. Κάναμε μια ολόκληρη συζήτηση. Είναι ένα πολύ ειδικό έργο. Συμϕωνήσαμε ότι Περιϕέρεια και Δήμος (Β. Τζουμέρκων) θα είμαστε αρωγοί. Θέλουμε να μην σβήσουν τα ϕώτα και χαθεί η ευκαιρία να ξαναδούμε το μνημείο στη θέση του. Είδαμε τους Ηπειρώτες να ενδιαϕέρονται τα μέγιστα για αυτό. Ο Πρωθυπουργός μας πήρε τηλέϕωνο. Μάλιστα και ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων είχε επαϕή με τον Υπουργό Πολιτισμού, αναϕέροντας ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα. Από όλη τη συζήτηση ζητάμε εξαιρετικά από το Πολυτεχνείο, και θα το ζητήσουμε και από το Υπουργείο Πολιτισμού, να αναλάβει πλήρως τη μελέτη. Αν δεν ληϕθεί μια τέτοια απόϕαση στην οποία θα είμαστε συνεπίκουροι εμείς για ότι χρειαστεί, θα πάει πίσω η συγκεκριμένη δουλειά. Και έτσι ζητάμε να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς που έχουν και να αναλάβουν πλήρως τη μελέτη αναστήλωσης. Εμείς θέλουμε να γίνει μια μόνιμη επιτροπή, την οποία θα ορίσει ο Υπουργός Πολιτισμού και στην οποία θα έχουμε όλοι (ρόλο) να βοηθήσουμε και έτσι να δούμε το μνημείο στη θέση του. Ευχαριστώ όλους τους ειδικούς επιστήμονες του Ε.Μ.Π. και του Υπουργείου Πολιτισμού γιατί ήρθατε εδώ και καταλαβαίνετε τον πόνο μας. Όλοι μαζί αν συνεργαστούμε, θα δούμε το μνημείο στη θέση του. Αν ολιγωρήσουμε, αν το αϕήσουμε, αν δεν κάνουμε αυτά που συνήθως κάνει το ελληνικό δημόσιο και πάει όλες τις διαδικασίες πίσω, θα το λύσουμε.