Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τις μετεγγραφές φοιτητών

Η προθεσμία λήγει στις 17 Οκτωβρίου


Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη η υποβολή των αιτήσεων για τις μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. 
Η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας. 
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου.
Στην κοινή υπουργική απόφαση εξειδικεύεται η διαδικασία, ποιοι επιτυχόντες εξαιρούνται, πώς ορίζονται τα μέλη της οικογένειας, το ετήσιο οικογενειακό και το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κτλ, ενώ επισημαίνεται ότι ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά Σχολή.
Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η κατηγορία του 10% που έκανε φέτος χρήση παλαιότερης βαθμολογίας για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση του θεσμού των μετεγγραφών.
Σε περίπτωση που οι αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ είναι περισσότερες από μία ανά περιφέρεια, οι δικαιούχοι τη μεταφορά θέσης οφείλουν να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης. Η επιλογή των επιτυχόντων ανά Σχολή/Τμήμα γίνεται βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη δηλωθείσα σειρά προτίμησης. Η κατανομή των θέσεων θα γίνει ισάριθμα για τις αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα σύμφωνα με το συνολικό αριθμό των κατατεθεισών ηλεκτρονικών αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου» αναφέρεται ακόμη.
Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ορίζεται ότι η μεταφορά θέσεως εισαγωγής δύναται να πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετική πόλη και δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ» αναφέρεται.
Οι αιτήσεις θα γίνουν «μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Προκειμένου να προβούν στην ανωτέρω ηλεκτρονική υποβολή, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ταυτοποιηθούν σε μία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας προσκομίζοντας το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας ή το διαβατήριό τους ώστε να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας με τον οποίο θα υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση.
Οι αιτούντες συνδέονται, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή και χρησιμοποιώντας τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας που δημιούργησαν, υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση. Η αίτηση αυτή επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986 (Α' 75), για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει» τονίζεται στις υπουργικές αποφάσεις.