Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Για την Ανάπτυξη του Πωγωνίου και της Ηπείρου και την Ασφάλεια στο Πωγώνι, διοργανώθηκε πετυχημένη εκδήλωση, της Ομοσπονδίας Αποδήμων Πωγωνησίων στην Αθήνα το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου στις οχτώ το βράδυ του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα «Τερψιχόρη» του ξενοδοχείου Hilton των Αθηνών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο βουλευτής Κώστας Τασούλας, ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας, πολυμελής αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδος, αποτελούμενη, από τον Πρόεδρο της Π.Σ.Ε  Γιώργο Οικονόμου  τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη και τα μέλη του Δ.Σ. Σταματία Δάλλα, Τάσο Χατζή, Διονύση Τσούτση και Χριστόφορο Ευθυμίου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Εύα Χαλατσά, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης «Κιβωτός του κόσμου» πατήρ Αντώνιος, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, μέλη των Δ.Σ. των Αδελφοτήτων Αποδήμων Πωγωνίου, τα μέλη του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Β Κοσμάς (Πρόεδρος  Εποπτικού Συμβουλίου) και κ. Π Χήτας,  μέλη αδελφοτήτων του Πωγωνίου αλλά και πλήθος κόσμου.



Η εκδήλωση περιλάμβανε δυο μέρη, μεταξύ των οποίων υπήρχε ολιγόλεπτο διάλειμμα συνοδευόμενο από παραδοσιακό πωγωνήσιο κέρασμα με τσίπουρο και λουκούμι.
Η Γ. Γραμ. της Ομοσπονδίας κ. Όλγα Λίτου  καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εκ μέρους του παριστάμενου Προέδρου  κ. Σταύρου Παππά και των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας  και αμέσως ξεκίνησε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένο στην Ανάπτυξη του Πωγωνίου.
Μίλησε με θέμα τις προοπτικές για την παραγωγή και ανάδειξη Αγροτικών προϊόντων στο Πωγώνι ο Δρ. Ιωάννης Σ. Μποζιάρης Επίκουρος καθηγητής Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος σε μια πολύ εμπεριστατωμένη επιστημονική εισήγηση κατέθεσε σκέψεις, απόψεις αλλά και προτάσεις για το πολύ σημαντικό θέμα της ομιλίας του που αποτελεί κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της περιοχής.
Αμέσως μετά μίλησε ο  ομοτ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου για το Δημοτικό Ελεύθερο ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Πωγωνίου που εδρεύει στο Δελβινάκι.
Ο κ. Παπαϊωάννου γλαφυρότατα αναφέρθηκε στην ως τώρα πορεία λειτουργίας του Δ. Ε.Α. Πανεπιστημίου Πωγωνίου επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα όσα σηματοδοτεί για την περιοχή η ύπαρξη και λειτουργία του  και κυρίως για το πόσο μπορεί στο μέλλον να συμβάλλει στα ζητήματα παιδείας, Πολιτισμού και ανάπτυξης της περιοχής.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της «Κιβωτού του κόσμου» π. Αντωνίου ο οποίος ανακοίνωσε ότι από την εβδομάδα αυτή αρχίζει να λειτουργεί στην Πωγωνιανή το παράρτημα της οργάνωσης με την εκπαίδευση αρχικά 30 παιδιών τα οποία θα μένουν και θα εκπαιδεύονται στα κτίρια της πρώην σχολής Λάτση.
Σε σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε ο  Βασίλης Κολιός μέλος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και Πρόεδρος του Εποπτικού της Συμβουλίου, μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου της Τράπεζας Κ. Ζωνίδη και όλων των μελών της Διοίκησης .
Ο κ. Κολιός αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Τράπεζας και για τους απόδημους Ηπειρώτες και τόνισε πως προχωρώντας με βήματα σταθερά η Τράπεζα αναπτύσσεται βρισκόμενη πάντα στο πλευρό των Ηπειρωτικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και στους άμεσους στόχους της είναι να βρεθεί κοντά στους απανταχού Ηπειρώτες  αποδήμους με πρώτους αυτούς της πρωτεύουσας οι οποίοι ήδη εκφράζουν το ενδιαφέρον τους να γίνουν μερισματούχοι και συνεργάτες της Τράπεζας.
Η Γραμματέας της Ομοσπονδίας και μέλος του Προεδρείου συντονισμού της εκδήλωσης διάβασε το πόρισμα του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας και ακολούθησε σύντομα διάλειμμα κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σ. Παππάς και τα μέλη του Δ.Σ. προσέφεραν στους παρευρισκόμενους Πωγωνίσιο κέρασμα με τσίπουρο, λουκούμι και καρύδια.
Μετά το διάλειμμα μίλησε ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε.  Γιώργος Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη αλλά και την ασφάλεια όλης της παραμεθορίου περιοχής της Ηπείρου και ιδιαίτερα του Πωγωνίου.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε διεξοδικά στις παρεμβάσεις που ασκήθηκαν και σε όλες τις ενέργειες που έγιναν για τα ζητήματα της περιοχής και επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω  συνεργασίας όλων για προώθηση των ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ αναφέρθηκε στις ως τώρα ενέργειες , δράσεις και παρεμβάσεις και απεύθυνε έκκληση προς όλους να συνεργαστούν για την επίλυση αυτών των σοβαρών θεμάτων ενώ σε πολύ αυστηρό τόνο υπογράμμισε πως αν δεν ανταποκριθούν οι αρμόδιοι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου  κ. Κώστας Καψάλης μιλώντας έθεσε όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της περιοχής ιδίως όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την απομάκρυνση των συνοριακών φρουρών που πηγαίνουν στον Έβρο και τη μείωση των Στρατιωτικών φυλακίων και ζήτησε την παρέμβαση όλων ώστε να αποκατασταθεί η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων και να κινηθούν όλες οι άλλες διαδικασίες που ήδη προωθούνται για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα για την ασφάλεια των κατοίκων του Πωγωνίου διάβασε τη σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι κάτοικοι ενώ ανέφερε τα βασικά αιτήματα που είναι:
Να επανέλθουν οι συνοριοφύλακες στα τμήματα Συνοριακής φύλαξης της περιοχής.
Να ενδυναμωθούν τα Αστυνομικά τμήματα.
Να επανασυσταθούν  τα Στρατιωτικά φυλάκια και να μετακινηθούν οπλίτες σε αυτά και
Να πραγματοποιούνται περιπολίες στους οδικούς άξονες αλλά και μέσα στα χωριά με οχήματα.
Τόνισε πως αν δε βρεθεί λύση και δε βελτιωθεί η κατάσταση θα κληθεί ο λαός του Πωγωνίου σε εκδήλωση διαμαρτυρία μπροστά στην Ελληνική βουλή.
Τέλος το λόγο πήραν παριστάμενοι Πωγωνίσιοι εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα θέματα που αναφέρθηκαν .
Κάποιοι μάλιστα με έντονο τρόπο με αποτέλεσμα να επέμβουν οι ψυχραιμότεροι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση της Προέδρου του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου κ. Χαλατσά  ενώ ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κ. Δεύτος σε μια σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη παρέμβασή του συνόψισε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζονται , τις ως τώρα ενέργειες άρσης των προβλημάτων αλλά υπέβαλλε  και προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο στο θέμα της ανάπτυξης όσο και της ασφάλειας.
Παρά τις όποιες έντονες στιγμές που υπήρξαν σε ορισμένες στιγμές τις όλης διαδικασίας η εκδήλωση λόγου του μεγάλου ενδιαφέροντος διήρκησε ως τις 12:30 τα μεσάνυχτα όπου ανακοινώθηκε από το προεδρείο ότι αφού μελετηθούν όλα όσα ειπώθηκαν θα εκδοθεί σχετικό ψήφισμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση αυτή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και οι παριστάμενοι πολιτικοί (κ.κ.Τασιούλας και Φούσας) ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης, ο Πρόεδρος και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΠΣΕ και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και παράγοντες έμειναν ως το τέλος συγχαίροντας τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας για το αμέριστο ενδιαφέρον και την πρωτοβουλία να τεθούν επί τάπητος θέματα ζωής για την περιοχή του Πωγωνίου.

ΠΗΓΗ: http://efimeridaepirus.blogspot.gr