Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Άρθρο του Μίλτου Μπούκα: «Μνημεία διαφθοράς τα έργα στην Παμβώτιδα»

Ελευθεροτυπία Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

   Η χώρα μας καυχιέται ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 8 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, που προσφέρουν ανοικτά δημόσια δεδομένα που μέσω της «Διαύγειας» της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρέχουν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες της επικράτειας.
    Μελανό, ωστόσο, παράδειγμα αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης αποτελεί ο Δήμος Ιωαννιτών που δεν συμμερίζεται, ως οφείλει, κανονιστικές πράξεις, διαδικασίες, συλλογικά όργανα και οικονομικές επιτροπές. Οκτώ μήνες τώρα το χωματουργικό εργοτάξιο στον καλαμιώνα της Παμβώτιδας στην Αμφιθέα με τα παράνομα Φαραωνικά λιμενικά έργα –θα μείνουν ως μνημεία αυθαιρεσίας και διαφθοράς- για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι, των πανευρωπαϊκών αγώνων που θα λάβουν χώρα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
   Δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν ο Δήμαρχος Ιωαννιτών λειτουργεί ως μοναδικός Διατάκτης, για αμφίβολης νομιμότητας έργα, μετατρέποντας την αυτοδιοίκηση σε «πασσαλίκι» του και αντιμετωπίζοντας τους γιαννιώτες πολίτες ως «υποτελείς» δουλοπάροικους!

          Κοντολογίς πρόκειται για αυτοδιοικητική εκτροπή, για εν κρυπτώ διάθεση και πληρωμή άγνωστης προέλευσης κονδυλίων, ενώ σύμφωνα με το Π.Δ. 113/2010 άρθρα 3 και 7 θα έπρεπε να ορίζεται Διατάκτης για την ανάληψη υποχρεώσεων (έργων και πληρωμών) και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αναλογιζόμενοι δε και το δημόσιο λογιστικό έλλειμμα των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, το αδιέξοδο της δημοτικής αρχής δεν θάπρεπε να διαδραματίζεται με «κατεβασμένα ηλεκτρονικά ρολά», η συσκότιση δεν συνιστά απλά άρωμα σκανδάλου.
Α΄. Η ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας
          Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έδωσε δύο φορές το «φιλί της ζωής» στο συγκεκριμένο έργο, η Μη εφαρμογή των άρθρων 21 του Ν. 2362/95 «περί Δημόσιου Λογιστικού» και «ελέγχου των δαπανών» (ΦΕΚ Α΄ 247/27-1-95 συνιστούν παράβαση καθήκοντος.
          Παρ’ ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει τεθεί σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και βρίσκεται στο «κόκκινο», υπό επιτήρηση, όντας στη δεκάδα των πλέον πολυσπάταλων της χώρας, με χρέος 11.640.000€, δεν ακολουθεί την διαδικασία των ΟΤΑ, όπου για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου βάσει του 158 Ν. 3463/2006 «κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, απαιτείται Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης από αρμόδιο όργανο, το οποίο θα ενέκρινε την δαπάνη, εν προκειμένω την πίστα θαλασσίου σκι με σχετική έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής.
Αμείλικτα τα ερωτήματα:

1._ Με ποια σύμβαση έργου εκτελούνται τα έργα;

2._  Από ποιον Κωδικό αντλήθηκαν τα κονδύλια;

3._ Ποιο το ύψος του προϋπολογισμού του έργου;

4._ Με τι ειδικούς όρους και με ποιες μελέτες αποκατάστασης κατακυρώθηκε ένα τόσο σύνθετο περιβαλλοντικό έργο;

5._ Γιατί δεν υπήρξε δημόσιος διαγωνισμός;

6._ Υπάρχουν πρωτότυπα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών;

7._ Ποιος είναι ο τελικός υπογράφων το έργο;

Β΄. Η ευθύνη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου

Από το 2011 ισχύει σ’ όλους του φορείς γενικής κυβέρνησης η πρόβλεψη δημοσιονομικής δέσμευσης, με αναγκαία αναρτημένη την πίστωση για την πληρωμή των έργων, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν πλείστες καταγγελίες για παρανομίες και διαβλητότητα των διαδικασιών, ενός έργου διόλου ευκαταφρόνητου, που πρόχειρες εκτιμήσεις το ανεβάζουν σε μια άλλη «μαύρη τρύπα» δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ!!! (διπλασιάζοντας τον πονοκέφαλό τους)
          Η αρμοδιότητα διάθεσης των πιστώσεων και έγκρισης των δαπανών ανήκει στην οικονομική επιτροπή και κατ’ εξαίρεση στο δημοτικό συμβούλιο και στο δήμαρχο. Η Οικονομική Επιτροπή δια του αρμοδίου Αντιδήμαρχου Οικονομικών εγκαλείται για την εφαρμογή του Π.Δ. 113/2010, με τρόπο που δεν προκαλεί βάναυσα θεσμούς, νομοθετικές αρμοδιότητες και δεν ευτελίζει τα διοικητικά όργανα που υπηρετούν, μεταβιβάζοντας αδιαφανείς πιστώσεις.
Όσο για τα πρόσωπα φίλους ή όψιμους χορηγούς (όπως δημόσια ελέχθη) που υποκαθιστούν επάξια το Κράτος, με τα οικονομικά τους διαθέσιμα, ας γνωρίζουμε ποιοί «νεόκοποι» Ηπειρώτες ευεργέτες επενδύουν την κερδοφορία σε … κοινωφελείς σκοπούς.
          Για την εκτέλεση οποιασδήποτε δαπάνης η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, θα πρέπει να συντάσσει Έκθεση ΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ, να ελέγχει τόσο την ύπαρξη ή επάρκεια της πίστωσης όσο και την νομιμότητα της δαπάνης (άρθρο 4 Π.Δ. 113/2010).
          Είναι σαφές ότι τέτοια διαδικασία δεν έχει τηρηθεί ή έχει αγνοηθεί και επιμελώς δεν υπήρξε ποτέ τέτοια εγγραφή δαπάνης, ούτε εκτενής συζήτηση σε ημερήσια διάταξη για τις οικονομικές λεπτομέρειες κατασκευής υγρού στίβου διεθνών αγώνων, ενώπιον του Σώματος όπως επίμονα έχει ζητηθεί από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μαντάς και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Τρία Κλικ Αριστερά” για ένα θέμα με τεράστιες πολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις.

Του Μιλτιάδου Μπούκα

Μέλους του Πανελλαδικού Συμβουλίου
των Οικολόγων Πράσινων