Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Αντάμωμα Λακκασουλιωτών, στις πύλες του Άδη, στις πηγές του Αχέροντα στο Μύλο του Σκούρα, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013, ώρα 11:00

Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, οι τοπικοί πολιτιστικοί Σύλλογοι Τρικάστρου  Πρέβεζας και Σερζιανών Ιωαννίνων και οι Σύλλογοι Αποδήμων στην Αττική και των δύο χωριών, συνδιοργανώνουν το Αντάμωμα Λακκασουλιωτών στις Πύλες του Άδη στον Αχέροντα (Μύλος του Σκούρα - Γέφυρα Σεριζιανών) την Κυριακή στις 4 Αυγούστου 2013 στις 11:00 το πρωί.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους Δημάρχους και τους επίσημους προσκεκλημένους καθώς και παραδοσιακούς χορούς από τα τοπικά χορευτικά τμήματα ενώ η εκδήλωση θα συνεχιστεί με δημοτική παραδοσιακή μουσική και χορό από παραδοσιακή ηπειρώτικη κομπανία.
Αχέρων, ο μύθος χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, ταύτισαν τον Αχέροντα ποταμό με τις πύλες του  Άδη, θεωρώντας τον μάλιστα ως την κύρια οδό προς αυτόν.
Αυτή κάθε αυτή η λέξη Αχέρων είναι σύνθετη,  ΄΄ αχέα - ρέων ΄΄,  και δηλώνει αυτόν που φέρνει τις πίκρες και τα δάκρυα. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, ο Αχέρων κατέληγε στην Αχερουσία, λίμνη που ήταν ιδιαιτέρως παγερή, χωρίς ίχνος ζωής γύρω της.
Τις Πύλες του Άδη φρουρούσε ο άγριος και άσπλαχνος σκύλος Κέρβερος που είχε τρία κεφάλια, χαίτη από φίδια και αγκαθωτή ουρά.
Ο βαρκάρης-χάροντας παραλάμβανε τις ψυχές των νεκρών και τις μετέφερε με τη βάρκα του στον Κάτω Κόσμο.
Το αντίτιμο για το ταξίδι στον Άδη ήταν ένας οβολός, γι' αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες ενταφίαζαν τους νεκρούς τους με το αντίστοιχο ποσό.
Η ψυχή που δεν μπορούσε να πληρώσει ήταν καταδικασμένη να περιπλανιέται και να βασανίζεται αιώνια στις όχθες του ποταμού.