Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ακόμα και άνεργοι, ανάπηροι, χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4% θα επιβαρύνει φέτος όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από το εάν αυτά απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται αυτοτελώς.
Η εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή, θα επιβληθεί φέτος στα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, αναπήρους, πολυτέκνους και χαμηλοσυνταξιούχους, στα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, στα ποσά των τόκων καταθέσεων τα οποία υπερέβησαν τα 250 ευρώ το 2012, στους τόκους από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα και REPOS, στα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων και εταιρικών μεριδίων, στα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών και ΕΠΕ, στις αμοιβές και τους μισθούς των διοικητικών συμβουλίων των ανωνύμων εταιρειών, στα εισοδήματα από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και στα ποσά αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», τα εισοδήματα αυτά θα δηλωθούν υποχρεωτικά και θα συναθροιστούν με τα υπόλοιπα ποσά εισοδημάτων (από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, επιχειρήσεις κ.λπ.) που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το άθροισμα όλων αυτών των εισοδημάτων θα είναι μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, οπότε οι φορολογούμενοι θα υποχρεώνονται να πληρώσουν, για το συνολικό ποσό όλων των εισοδημάτων τους, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές 1% έως 4%.
 
Από την εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται μόνοι οι αποζημιώσεις απολύσεων, τα εφάπαξ καθώς επίσης και ορισμένα επιδόματα που δεν αποτελούν εισόδημα, όπως το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κ.λπ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6, του εντύπου Ε1 πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά:
*Οι τόκοι καταθέσεων, που υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ κατά το έτος 2012.
*Οι τόκοι έντοκων γραμματίων και ομολόγων του Δημοσίου.
*Οι τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρείες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα.
*Οι τόκοι ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή.
*Οι αμοιβές και οι μισθοί των μελών των Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών, στα ποσά των οποίων έγινε παρακράτηση φόρου 35%.
*Η ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου.
*Τα μερίσματα Α.Ε..
*Τα κέρδη που διανέμουν οι ΕΠΕ και οι συνεταιρισμοί κλπ.
*Τα μερίσματα από αλλοδαπές ανώνυμες εταιρείες, αλλοδαπές ΕΠΕ κ.λ.π..
*Τα κέρδη φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξη τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκων Συστημάτων μέχρι δέκα (10) kw».
*Το εισόδημα από πράξεις RΕΡOS.
*Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία κάτω από 80%.
*Οι συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή.
*Οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβλήθηκαν στις πολύτεκνες μητέρες.
*Τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων και μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
*Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.
*Τα μερίσματα ημεδαπών και αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών.
Στα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο και πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά, προκειμένου να επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, περιλαμβάνονται επίσης:
*το ΕΚΑΣ, το οποίο πρέπει να δηλωθεί στους κωδικούς 305-306 του πίνακα 6.
*το επίδομα ανεργίας, το οποίο πρέπει να δηλωθεί στους κωδικούς 661-662 του πίνακα 6.
*τα ποσά των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής, τα οποία πρέπει να δηλωθούν στους κωδικούς 995-996.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr