Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Νέο Ε9 για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων

H επιβολή του νέου φόρου εξελίσσεται σε μια δύσκολη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο

Νέο έντυπο για το Ε9 ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για όλους τους ιδιοκτήτες εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλεως. Στόχος να πιαστούν στην «τσιμπίδα» του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ του χρόνου, όλοι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ακόμη και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Οι υπόχρεοι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Ε9 μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (θα αντικαταστήσει το Έκτακτο τέλος και τον ΦΑΠ) δεν θα εξαιρεθεί κανέναν ακίνητο, ούτε τα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ ο στόχος που απαιτεί η τρόικα είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 3-3,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
 
Ωστόσο, η επιβολή του νέου φόρου εξελίσσεται σε μια δύσκολη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο, αφού με βάση τα σενάρια που έχει εκπονήσει η διακομματική επιτροπή για τη φορολογία ακινήτων δεν επιτυγχάνεται ο στόχος των 3 δισ. ευρώ και προκύπτει ένα «κενό» περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα σχέδια που έχει επεξεργαστεί η διακομματική επιτροπή για τον νέο φόρο καταλήγουν σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2 με 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1 δισ. ευρώ προκύπτει από τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, 450-500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των επιχειρήσεων και της εκκλησίας και 500 με 600 εκατ. ευρώ από τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης.
Έτσι, αναζητούνται έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό. Το «παζλ» του νέου φόρου αναμένεται να συμπληρωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής όλων των εκτάσεων γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου.
Η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε τη Μ. Τρίτη διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να σχεδιαστεί ο νέος πίνακας για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις στο Ε9 αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής του μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Συγκεκριμένα η προθεσμία για την υποβολή των φετινών Ε9, όπου κάθε φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να επικαιροποιήσει την εικόνα της ακίνητης περιουσίας του, μετατίθεται από τις 30 Ιουνίου στις 31 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: www.real.gr