Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ανυπόφορη η μυρωδιά από την εναποθέτηση σε ακάλυπτους χώρους των αποβλήτων, από τον καθαρισμό των πτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή Καλπακίου-Δολιανών

Επιστρέφοντας  χθες από την δουλειά μου στο χωριό μου τα Δολιανά, σταμάτησα για έναν τεχνικό έλεγχο του αυτοκινήτου μου σε συνεργείο της περιοχής μας.
Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο διαπίστωσα ότι υπάρχει μία ανυπόφορη μυρωδιά σε ολόκληρη την γύρω περιοχή.
Συζητώντας και με άλλους συντοπίτες που βρισκόταν στον ίδιο χώρο με μένα εντοπίσαμε ότι αυτή η ανυπόφορη μυρωδιά οφείλεται στην μεταφορά από ορισμένους συνδημότες μας των απόβλητων  από τον καθαρισμό των πτηνοτροφικών μονάδων  και την εναποθέτηση τους σε ακάλυπτους χώρους με σκοπό τον εμπλουτισμό των χωραφιών τους αργότερα.
Νομίζω ότι το θέμα αυτό είναι αρκετά σοβαρό γιατί αφορά την υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής και δικαιολογημένα άκουσα διαμαρτυρίες.
Πραγματικά οι κάτοικοι δεν μπορούν ούτε να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους  γιατί όχι μόνο δεν μπαίνει καθαρός αέρας αλλά η ανυπόφορη αυτή μυρωδιά γεμίζει όλο το σπίτι τους.
Δεν είμαι ενάντια στον εμπλουτισμό και την καλλιέργεια των χωραφιών από τους αγρότες που ασχολούνται με τη γεωργία, αλλά νομίζω ότι θα  υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που θα αναφέρεται σχετικά με το πώς θα πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός των πτηνοτροφικών μονάδων αλλά και η μεταφορά και η εναπόθεση των αποβλήτων. 
Δεν νομίζω ότι ο καθένα ς μπορεί να μεταφέρει σε χώρους κοντά σε κατοικημένες περιοχές τα απόβλητα και να δημιουργεί πρόβλημα σε άλλους κατοίκους.
Θα πρέπει να υπάρχουν σχετικές Υγειονομικές διατάξεις από την  Αιρετή Περιφέρεια που θα καλύπτουν την μεταφορά αυτών των αποβλήτων χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα σε αρκετούς κατοίκους της περιοχής γύρω.
Θα παρακαλούσα αν έχετε κάποια σχετική πληροφόρηση από την Διεύθυνση Υγείας σχετικά με το πρόβλημα αυτό (τι  διατάξεις διέπουν την μεταφορά –εναπόθεση) των πτηνοτροφικών αποβλήτων  αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας για  πληροφόρηση των κατοίκων. 
Γράφοντας αυτές τις λίγες γραμμές νομίζω ότι θα υπάρξει ευαισθησία και ενδιαφέρον και από την Δημοτική αρχή του Δήμου Πωγωνιού ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να υπάρξουν  αντιπαραθέσεις – τσακωμοί μεταξύ κατοίκων και καλλιεργητών του Δήμου μας.

«Ένας Δημότης του Δήμου Πωγωνίου»