Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

«Βγήκαν στο σφυρί» 26.000 ακίνητα

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει αποτρέψει την εκτίναξη των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες πάνω από το 20% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Στο σφυρί βγήκαν 26.000 ακίνητα το 2012, παρά το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας, από τους πλειστηριασμούς.
Η προστασία αφορά ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ και ανανεώθηκε το 2013 για πέμπτη συνεχή χρονιά, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση προς δανειολήπτες με χρέη προς τις τράπεζες από στεγαστικά κυρίως δάνεια, αλλά και άλλες οφειλές για τις οποίες έχει ενεχυριαστεί η πρώτη κατοικία.
Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει αποτρέψει την εκτίναξη των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες πάνω από το 20% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν στις 44.000, από 52.000 το 2009 για να περιοριστούν τελικώς στις 26.000 το 2012.
Η διατήρηση του προστατευτικού καθεστώτος πέραν του 2013 θεωρείται αμφίβολη στον βαθμό που η τρόικα έχει θέσει ήδη το θέμα της κατάργησης της σχετικής διάταξης. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη θεσμοθέτηση της ευνοϊκής διάταξης που θα προβλέπει το πάγωμα της δόσης του στεγαστικού δανείου και την καταβολή μόνο τόκων για δύο χρόνια με δυνατότητα επανεξέτασης για άλλα δύο επίσης.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών από έναν εργοδότη (μπλοκάκια) αν πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 25.000 ευρώ,
το εισόδημά τους έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 35% την τριετία 2010-2012,
έχουν δάνειο για αγοράς πρώτης κατοικίας,
η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ,
το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά ως την υπαγωγή στη ρύθμιση διευκόλυνσης.
Το επιτόκιο με βάση το οποίο θα εκτοκίζεται το δάνειο κατά τη διετή ή τετραετή περίοδο χάριτος θα είναι εξαιρετικά χαμηλό και θα διαμορφώνεται στο 1,5%, επιτυγχάνοντας έτσι τη δραστική μείωση της δόσης ακόμη και ως 700 ευρώ, για ένα δάνειο 180.000 ευρώ με 25ετή διάρκεια αποπληρωμής. Η ρύθμιση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη βουλή, αφού προηγουμένως αξιολογηθεί από την τράπεζας της Ελλάδας.