Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σοβαρές ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων

Από την πρωτοφανή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών
Θα συνεχιστούν οι βροχές στην περιοχή μας…

Τις πληγές της μετρά η Ήπειρος και κυρίως ο Νομός Ιωαννίνων, μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας για το φετινό χειμώνα. Οι βροχές και οι καταιγίδες το Σαββατοκύριακο ήταν έντονες και πρωτοφανείς σε διάρκεια, με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο, κυρίως, να υποστεί σοβαρές ζημιές.
Η κακοκαιρία, που πάντως αναμένεται να συνεχιστεί όλη την εβδομάδα, σε μικρότερη όμως ένταση, «πρόλαβε» και την προγραμματισμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου (αναλυτικά στην συνέχεια). Το ύψος της βροχής που έπεσε ήταν πολύ μεγάλο, καθώς στα Γιάννινα έφτασε τα 165 χιλιοστά σε μια ώρα και στο Τρίστενο Ζαγορίου τα 400 χιλιοστά σε μια ώρα!
Οι ζημιές…
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Ηπείρου, οι ζημιές είναι ιδιαίτερα μεγάλες στο οδικό δίκτυο του Νομού Ιωαννίνων. Ζημιές, αλλά μικρότερης έκτασης, υπάρχουν και σε περιοχές των άλλων περιφερειακών ενοτήτων. Ήδη έχουν συγκροτηθεί κλιμάκια τεχνικών τα οποία από χθες το πρωί ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή των ζημιών. Τα φαινόμενα έπληξαν με σφοδρότητα την ορεινή περιοχή Μετσόβου, Ζαγορίου και Κόνιτσας.

Οι σημαντικότερες ζημιές που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα εντοπίζονται στα οδικά δίκτυα: Γρεβενίτι, Καστανώνας, Μακρίνο, Ελατοχώρι, Ιτέα, Πέτρα, Τρίστενο, Μηλιά, Μέτσοβο, Χρυσοβίτσα, Πολιτσές, Πύργος, Αγία Παρασκευή, Λαγκάδα, Έλαφος, Λάκκα Σούλι, Καρυές Ζαγορίου κ.α. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο Χαροκοπίου – Βασιλικής, ενώ στο ύψος της υπερχείλισης έφτασε η γέφυρα Σταυρακίου. Ακόμη να σημειωθεί, ότι στο Γρεβενίτι ρέμα παρέσυρε ποιμνιοστάσιο με αποτέλεσμα να πνιγεί ένα ολόκληρο κοπάδι, με 17 γίδια!
Στο Λεκανοπέδιο…
Πολλά ήταν και τα προβλήματα στο Λεκανοπέδιο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο δρόμος προς το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έκλεισε το πρωί της Κυριακής, αφού είχε γεμίσει χώματα, με αποτέλεσμα να καταστεί απροσπέλαστος, ενώ προβλήματα υπήρξαν και σε περιοχές, όπως το Σταυράκι, τα Μάρμαρα και το Νεοχωρόπουλο, όπου οι δρόμοι γέμισαν με πέτρες και χώματα που «έφερνε» η βροχή.
Δρόμοι σε περιοχές πέριξ της πόλης (Καρδαμίτσια, Σταυράκι κ.α.) πλημμύρισαν, ενώ τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η βροχόπτωση στο κλειστό γυμναστήριο του ΕΑΝΚΙ, αφού το παρκέ πλημμύρισε σε πολλά σημεία και η αίθουσα με τα βάρη έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές!
Προβλήματα υπήρξαν και στη Βουνοπλαγιά, με περισσότερα από 30 σπίτια πλημμυρισμένα. Παράλληλα διεκόπη η κυκλοφορία στην 13η επαρχιακή οδό, προς το χωριό Ανάργυροι.
Καταστροφές…
Από τις καταιγίδες, η ένταση και η διάρκεια των οποίων ήταν πρωτοφανής, καταστράφηκαν πολλά θερμοκήπια με κηπευτικά και άλλες καλλιέργειες, ζημιές υπήρξαν και σε στάβλους, κυρίως στα ορεινά των Ιωαννίνων, ενώ ολιγόλεπτες, αλλά συχνές ήταν οι διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του Πωγωνίου. Παράλληλα, το τηλεοπτικό σήμα κόβονταν συχνά σε μεγάλο μέρος του Νομού Ιωαννίνων, κυρίως στις ορεινές περιοχές.
Οι προβλέψεις…
Πάντως, οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι δυσοίωνες, αφού η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην Ήπειρο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας!
Στα Γιάννινα οι έντονες βροχοπτώσεις θα διαρκέσουν έως και αύριο το πρωί, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 20 βαθμούς, ενώ μετά από ένα διάλειμμα δυο ημερών, όπου θα υπάρχουν ασθενείς βροχές, οι καταιγίδες θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.
Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Στο Μέτσοβο θα σημειωθούν ασθενείς βροχές έως και την Πέμπτη, με τη θερμοκρασία όμως να σημειώνει κάθετη πτώση, έως και τους 3 βαθμούς! Ίδιος θα είναι ο καιρός σε Κόνιτσα και Δελβινάκι, με τις βροχές και τις καταιγίδες να πλήττουν την περιοχή έως και την Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη και μετά η θερμοκρασία θα πέσει έως και τους 6 βαθμούς τις πρωινές ώρες.
Στις άλλες πόλεις…
Βροχερός θα είναι ο καιρός και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου. Έτσι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην Ηγουμενίτσα οι καταιγίδες θα συνεχιστούν έως και αύριο το πρωί, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 15 βαθμούς, ενώ μικρή βελτίωση, με λιγότερες βροχές θα σημειωθεί έως το Σαββατοκύριακο.
Στην Άρτα, οι καταιγίδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εβδομάδας, με τον υδράργυρο να πέφτει στους 10 βαθμούς. Μικρή βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου. Τέλος, στην Πρέβεζα καταιγίδες θα σημειωθούν και σήμερα, με την θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα (17 έως 21 βαθμούς).

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr