Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συμμετοχή στο έργο alterenergy

Τις 12 και 13 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου «Alterenergy Strategic Project: Energy Sustainability for Adriatic Small Communities» στο πλαίσιο του Προγράμματος Adriatic IPA 2007-2013, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια της Ηπείρου.
H κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή αυτονομία αποτελούν σημεία αιχμής για τις Περιφέρειες της Ευρώπης.
Οι Περιφερειακές αρχές, με την ευθύνη για την οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη νέων ενεργειακών υποδομών, μπορούν να διευκολύνουν τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενσωμάτωση τεχνολογιών Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), ως μέρος της λύσης στις προκλήσεις αυτές, προσδιορίζοντας το πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών, νομικών και κοινωνικών εμποδίων.
Το έργο «Alterenergy» στοχεύει στην προαγωγή της ενεργειακής βιωσιμότητα στις μικρές κοινότητες της περιοχής της Αδριατικής, με την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.Με υπεύθυνη υλοποίησης την περιφέρεια της Πούλια της Ιταλίας, με εταίρους τις ιταλικές περιφέρειες της Αδριατικής και θεσμικούς εταίρους από τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Αλβανία (συνανάδοχος), την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, το Alterenergy θα ενθαρρύνει ενεργά τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών οικονομικών παραγόντων στη διαδικασία.
Σε πρακτικό επίπεδο, οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων σχετικά με την ενεργειακή βιωσιμότητα, ώστε να διευρυνθούν οι γνώσεις πάνω στην εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και πάνω στα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε περιοχής-στόχου.
Ειδικότερα, οι δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρεια της Ηπείρου αφορούν μελέτες καταγραφής και ανάλυσης των ευκαιριών που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο στους τομείς των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας στην περιοχή της Ηπείρου, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση τόσο των κατοίκων της περιφέρειας Ηπείρου όσο και των φορέων. Τέλος προβλέπεται η επιλογή ενός κτιρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, το οποίο θα αποτελέσει πιλοτικό χώρο για την υλοπο ίηση καλών πρακτικών ενεργειακής αειφορίας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής οι εταίροι παρουσίασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με τις δράσεις αξιοποίησης των ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο, ενώ ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων επικεντρώθηκε σε ζητήματα οικονομικού προγραμματισμού.
Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσίασαν την μέχρι τώρα πορεία των έργων στην περιοχή μας, ενώ εξέθεσαν ζητήματα και προβληματισμούς αναφορικά με την υλοποίησή τους.
Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων συνέβαλε στην διάδοση ιδεών και στην αξιοποίηση πρακτικών που συμβάλλουν στην περαιτέρω επίτευξη του στόχου την ενεργειακής βιωσιμότητας.