Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Τοπογραφικά για το Πωγώνι από 32 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθηνών

Έργο ουσιαστικό για την ανάδειξη και την περαιτέρω ανάπτυξη της Ηπειρωτικής υπαίθρου προσφέρουν 32 σπου­δαστές του ΤΕΙ Αθηνών, που εδώ και σχεδόν 20 ημέρες βρίσκονται στην περιοχή του Πωγωνίου. Οι σπουδαστές, εκ των οποίων 27 φοιτούν στο Τμήμα Τοπογραφίας και οι 5 στο Συντήρησης Μνημείων και Έργων Τέχνης, εκπονούν λεπτομερή τοπογραφικά διαγράμματα χωριών, δρόμων και θρησκευτικών μνημείων, βοηθώντας τα μέγιστα στην ανάδειξή τους. Μάλιστα, τα τοπογραφικά διαγράμματα ολοκληρωμένα θα τα παραδώσουν στη συνέχεια στο Δήμο Πωγωνίου, ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα.
Μεταξύ των άλλων, αποτύπωσαν τις αγιογραφίες της ιστορικής Ιεράς Μονής Σωσίνου στον Παρακάλαμο.
Στην Πωγωνιανή…
Οι φοιτητές, μαζί με τους καθηγητές τους κ.κ. Βασίλη Παγούνη, Βασίλη Ανδριτσάνο (από το τμήμα Τοπογράφων) και Ηλία Μπομπιλάκη (από το Τμήμα Συντήρησης Μνημείων και Έργων Τέχνης) φιλοξενούνται στην Πωγωνιανή, στα κτίρια του Ιδρύματος Λάτση και μετακινούνται από χωριό σε χωριό με λεωφορείο του Δήμου Πωγωνίου, που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό τους και αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια. Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή γίνεται στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι  το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται για 8η συνεχή χρονιά, χάρη κυρίως στον καθηγητή κ. Βασίλη Παγούνη, ο οποίος κατάγεται από το Δολό Πωγωνίου και γνωρίζει πολύ καλά τα …μυστικά της περιοχής, τα μονοπάτια και τα μνημεία της.
Τόσο ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης που είχε και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης, εξέφρασαν στον «Π.Λ.» την ικανοποίησή τους για το σημαντικό έργο που επιτελούν οι σπουδαστές και οι καθηγητές τους προς τους οποίους εκφράζουν και δημόσια τις θερμές ευχαριστίες τους.
Φοιτητές και καθηγητές τις προηγούμενες ημέρες γνώρισαν από πρώτο χέρι την ζεστή Ηπειρώτικη φιλοξενία και πήραν πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον τους.