Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Απάντηση στον Φίλιππα Φίλιο και σ’ όσους εξακολουθούν να εκτοξεύσουν επιθέσεις και απειλές…

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο κος Φίλιος επέλεξε μια μέρα γιορτής για το περιβάλλον και δικαίωσης των αγώνων φορέων και πολιτών, για τη σωτηρία της Λίμνης Παμβώτιδας να μου επιτεθεί με αντιδεοντολογικό και άκομψο τρόπο, για τις πρωτοβουλίες μου, να μπει ένα φρένο στην τσιμεντοποίηση του πνεύμονα natura, στην παραλίμνια περιοχή.
Η προσπάθεια στοχοποίησης προσώπων και ποινικοποίησης των συλλογικών αγώνων και ελεύθερων φωνών μας καταδεικνύει τον πανικό κάποιων στην ασκούμενη δημόσια κριτική, όλων εκείνων που δεν χώνεψαν το «ΟΧΙ» από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς τους εξέθεσε μέσα από τις άδειες των πολυδιαφημιζόμενων ξενοδοχείων. Στην “ναυμαχία” συμφερόντων της Παμβώτιδας επικράτησαν οι οικολογικές αξίες, οι αειφόρες ανησυχίες και ο κοινωνικός χώρος.
Κε Φίλιο διαχειριζόσαστε πράγματα που δεν ανήκουν μόνο σε σας. Αποφασίσατε να πάρετε το διαζύγιο της οικολογίας, που έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, το δοκιμαζόμενο οικοσύστημα του λεκανοπεδίου. Έχετε επιλέξει τον συλλογικό και πολιτικό αποκλεισμό μας, την φίμωση του εναλλακτικού πράσινου λόγου και ιδεών και την εμπιστοσύνη που οικοδομείται στις παρεμβάσεις μας στην κοινωνία των ενεργών πολιτών. Η δημοτική πλειοψηφία με ευθύνη σας, έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και έχει απολέσει τα χαρακτηριστικά μιας δημοκρατικής συλλογικότητας. Για το Π.Δ. της λίμνης, που για μας τους Οικολόγους Πράσινους αποτελεί την “Πράσινη Βίβλο” προστασίας του φυσικού μας κεφαλαίου, δεν υπήρξε από την “συνεταιρική” δημοτική μας αντιπροσώπευση η παραμικρή αντίδραση! Οι κόκκινες γραμμές των προεκλογικών μας δεσμεύσεων “κακοποιήθηκαν” πολλάκις. Εάν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά των δηλώσεών σας στην διαβούλευση του Π.Δ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα ανακαλύψει ότι τα όσα σας καταγγέλω δεν είναι μυθεύματα, είτε το παραδέχεσθε, είτε όχι, δεν υπήρξατε ποτέ φανατικός στην υπεράσπιση των 300 μέτρων από τον αιγιαλό, για μη οικοπεδοποίηση και δεν θα σας πάω πίσω σε προηγούμενες δημοτικές θητείες και “δόλιους” αποχαρακτηρισμούς γης…
Δεν χρειάζεται να μας το επιβεβαιώσει καμιά Μενδώνη του Υπουργείου Πολιτισμού, που βιαστήκατε να “προστατεύσετε”!
Όσοι μας κατηγορούν για «πληρωμένους Οικολόγους» και εχθρούς της ανάπτυξης, θα τους απαντήσω ότι ουδέποτε μετέτρεψα την ευαισθησία και τον ανθρώπινο πόνο, σε “χορηγία” προβαλλόμενη στις ζώνες υψηλής τηλεθέασης εθνικής εμβέλειας, για την προώθηση πωλήσεων. Ναι είμαι εχθρός της ανάπτυξης που αγνοεί το περιβάλλον, που δεν σέβεται την νομιμότητα, τους θεσμούς και όσων λειτουργούν παραγοντικά και αυταρχικά.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών πρέπει να μας προβληματίσουν για αντίσταση στον ανεμοστρόβιλο του Μνημονίου, που σαρώνει τη χώρα και μέσω του fast track απειλεί να πλήξει και το σήμα κατατεθέν της ίδιας της πόλης. Τη Λίμνη Παμβώτιδα.
Ο πολιτικός μου πολιτισμός και πολιτική μου καταγωγή, είναι οι νικηφόροι αγώνες διεθνούς εμβέλειας, της προάσπισης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και για το περιβάλλον με κινηματική δράση. Οπωσδήποτε δεν υπήρξα προϊόν πολιτικών μεταλλάξεων, συσχετισμών και ανίερων συμβιβασμών…
Η συμβολική νίκη, κατά της τσιμεντοποίησης της ζωής μας αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα κατοχύρωσης ενός νέου επιπέδου ποιότητας ζωής και αξιοπρέπειας, που πρέπει εσαεί να διεκδικούμε, για να κατανοήσουν τα παιδιά μας τους φυσικούς κύκλους και να διακοπεί επιτέλους η πορεία προς μια ολοένα και πιο αλλοτριωμένη πόλη.