Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΕΦΟΡΙΑ: Χρωστά 1,6 δισ. ευρώ στους πολίτες!

Από περίπου 500 ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει το κράτος σε καθέναν από τους 148.311 φορολογουμένους που θα λάβουν τις αμέσως επόμενες μέρες πιστωτικό εκκαθαριστικό φόρου. Το θέμα είναι βεβαίως πού βρει το δημόσιο 90 εκατ. για να καταβάλει στους δικαιούχους αυτούς, όταν συνολικά το κράτος έπρεπε να έχει επιστρέψει 1,6 δισ. και σχεδόν μισό εκατομμύριο κόσμος περιμένει ακόμα, από τον Αύγουστο ήδη, για να εισπράξει την επιστροφή του.
Με την τελική –όπως όλα δείχνουν- παρτίδα εκκαθάρισης φόρου που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών, θα κληθούν χριστουγεννιάτικα να πληρώσουν από περίπου 1500 ευρώ οι 119.000 φορολογούμενοι που θα κληθούν με χρεωστικά σημειώματα να καταβάλουν συνολικά 173 εκατ. ευρώ.
Το χειρότερο όμως είναι ότι και για τους 468.800 φορολογούμενους που δεν είχαν πάρει ως τώρα εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος (χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό), ανοίγει τώρα ο δρόμος για να τους αποσταλεί και η «λυπητερή» της έκτακτης εισφοράς.
Καθώς οι δηλώσεις τους δεν είχαν ακόμα εκκαθαριστεί, δεν μπορούσε και να επιβληθεί έκτακτη εισφορά.
Το ότι όμως κάποιοι έχουν επιστροφή φόρου, δεν τους αποκλείει από τον να … την επιστρέψουν στο κράτος (στο πολλαπλάσιο) ως έκτακτη εισφορά.
Υπενθυμίζεται ότι για την εκκαθάριση φόρου υπολογίζεται ο αναλογούν φόρος και αφαιρείται ο παρακρατηθείς στη διάρκεια της χρονιάς (εισοδήματα 2010), οπότε προκύπτει επιπλέον φόρος, μηδενική διαφορά ή επιστροφή στον φορολογούμενο που πλήρωσε περισσότερα από όσα του αναλογούσαν.
Για την έκτακτη εισφορά όμως μετράει το συνολικό ετήσιο εισόδημα και όχι αν παρακρατήθηκε ο φόρος το 2010 ή αν καταβλήθηκε εκ των υστέρων φέτος.
Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 5.448.693 δηλώσεις.
Οι 1.134.146 είναι χρεωστικές και αφορούν σε φόρο 2,7 δισ. ευρώ και οι 1.977.738 πιστωτικές, όπου το σύνολο των επιστροφών διαμορφώνεται σε 1,58 δισ. ευρώ.
Οι υπόλοιπες είναι μηδενικές (δεν προκύπτει επιπλέον φόρος). Έτσι τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος ανέρχονται για φέτος σε 1,12 δισ. ευρώ.