Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Στόχος η ταχεία επάνοδος στην οδό της ανάκαμψης

Στόχος της Ελλάδας είναι η ταχεία επάνοδος της οικονομίας στην οδό της ανάκαμψης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας στο ελληνο-ουκρανικό επιχειρηματικό συνέδριο. Στην προσπάθεια αυτή, όπως είπε, προτεραιότητες παραμένουν τόσο η κοινωνική αλληλεγγύη όσο και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ουκρανία συνδέονται με μακραίωνους ιστορικούς, εμπορικούς και πολιτισμικούς θεσμούς. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
Αναφέρθηκε ακόμη στη δυναμική παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Ουκρανία, με επενδεδυμένα κεφάλαια της τάξης των 700 εκατ. δολαρίων, ενώ χαιρέτισε τη δυναμική παρουσία τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη δημιουργία δικτύων στην ουκρανική αγορά.


Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι η προϊούσα διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, δεν κατέστη εμπόδιο στις εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 17,7%, αγγίζοντας τα 32,5 εκατ. ευρώ. Επίσης αυξητική ήταν η τάση των διμερών εμπορικών ανταλλαγών και το έτος 2010.
Τόνισε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λειτουργία σφαιρικής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, θα έχει περαιτέρω θετική επίδραση στην ενδυνάμωση των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών.


Καταλήγοντας ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα οι επιχειρηματικές επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου, να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τους επιχειρηματίες των δύο χωρών, ώστε να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες που προσφέρονται για τη διαμόρφωση αμοιβαίως επωφελών συνεργασιών.