Ευχάριστα νέα αναμένουν από τις συναντήσεις που έχει αυτές τις ημέρες στην Αθήνα ο πρόεδρος Κ. Παπαδημητρίου, οι εργαζόμενοι της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας στο Κεφαλόβρυσο.
Το σοκ που υπέστη το εργατικό δυναμικό, καθώς επίσης και η τοπική κοινωνία που έχει συνδέσει την οικονομική της δραστηριότητα με τη Μεταλλουργική, ήταν τεράστιο, όταν πριν από λίγες ημέρες η δημοσιοποίηση του σχεδίου της εργασιακής εφεδρείας περιελάμβανε και τη βιομηχανία.
Ακολούθησαν διαβουλεύσεις για το εάν και κατά πόσο η Μεταλλουργική πρέπει να ενταχθεί στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα που επιχορηγούνται και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί η αναγκαστική μείωση του προσωπικού.
Εάν παρ’ όλα αυτά το σχέδιο εφαρμοστεί, το προσωπικό της Μεταλλουργικής θα πρέπει να μειωθεί κατά επτά άτομα σε σύνολο 69 που εργάζονται σήμερα, έχοντας όμως ήδη υποστεί μία απώλεια 70 ατόμων, οι συμβάσεις των οποίων δεν ανανεώθηκαν, καθώς και εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν.
Οι παραγγελίες ωστόσο εξακολουθούν να κρατούν ζωντανό το εργοστάσιο, αν και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Αναστάσιο Παπαϊωάννου, τουλάχιστον για την αγορά των πρώτων υλών, στην αρχή κάθε χρόνου απαιτείται η κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης.
«Μέχρι πριν δύο χρόνια τα κεφάλαια αυτά καλυπτόταν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως, αυτό δε συνέβη και γι’ αυτό πήραμε δάνειο 1 εκ. ευρώ και καταφέραμε να πληρώσουμε 4,5 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει προοπτική», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.
Το ενδεχόμενο της περαιτέρω μείωσης του προσωπικού τρομάζει τους υπαλλήλους και τη διεύθυνση, καθώς η παραγωγή θα εξυπηρετείται με τεράστια δυσκολία. Η παραγωγή πάντως αφορά μόνο σε κέρματα του ευρώ και κάποιες μικρές ποσότητες ειδών εμπορίου λαϊκής τέχνης. Από όταν όμως έκλεισαν δύο τμήματα του εργοστασίου και ειδικά το χυτήριο, η πρώτη ύλη για τα εμπορικά αυτά είδη αγοράζεται από τη Γερμανία...
«Η Μεταλλουργική έδωσε και εξακολουθεί να δίνει ανάπτυξη στην περιοχή. Εάν υπάρχει ζωή στα χωριά, αυτό οφείλεται ακόμη στη Μεταλλουργική. Δεν υπάρχουν άλλες τέτοιες βιομηχανίες στην περιοχή και θα πρέπει να παραμείνει και να συνεχίσει η λειτουργία της και για αναπτυξιακούς και για εθνικούς λόγους», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.
ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/