Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Reuters: Καταπέλτης η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα

Εκφράζονται αμφιβολίες για την επόμενη δόση.


«Η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθύτερη απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί», σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, που διέρρευσε πριν από λίγο από το Reuters.
Η έκθεση αναφέρει ότι η ύφεση εκτός από βαθύτερη θα είναι και μεγαλύτερη σε διάρκεια, ενώ τονίζεται ότι «η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν από το μνημόνιο που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, γεγονός που αναγκάζει τους πιστωτές της να δρομολογήσουν ένα νέο, συμπληρωματικό "πακέτο" στήριξης».
Στο ίδιο κλίμα, η τρόικα τονίζει ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής κυβέρνησης έχουν φτάσει σε τέλμα τους τελευταίους μήνες και προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο πρώτο τρίμηνο.
Το καθαρό χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 140,5% του ΑΕΠ το 2011 και στο 144,3% του ΑΕΠ το 2012, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της τρόικας που έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters.
Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα ενδέχεται να μην αποδεσμευτεί έως ότου διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της.
Η έκθεση τρόικας, όπως μεταδίδει το Reuters, αναφέρει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους τους όσον αφορά την μείωση του ελλείμματος χωρίς περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης και ότι η ύφεση που πλήττει τη χώρα φαίνεται πως είναι πιο παρατεταμένη και βαθύτερη από ό,τι θεωρείτο αρχικά.
«Η χρηματοδοτική στρατηγική χρειάζεται να επανεξεταστεί. Δεδομένου του ότι απέχει πολύ η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δανεισμού το 2012, το πρόγραμμα προσαρμογής είναι σήμερα υποχρηματοδοτημένο», σημειώνεται στην έκθεση.
«Η επόμενη αποδέσμευση (της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα) δεν μπορεί να λάβει χώρα έως ότου επιλυθεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης αυτής».
Η τρόικα ανέφερε ότι πρόκειται να συσταθεί σύντομα η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων στην οποία θα μπορούν να διορίζουν μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Στην έκθεση προβλέπεται μικρή ανάπτυξη της οικονομίας το 2012, μόλις κατά 0,6% και ύφεση 3,8% για φέτος.
Τέλος, αναφέρεται ότι η υγεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας εξαρτάται πλήρως από την συνέπεια στην αποπληρωμή των χρεών της χώρας.