Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Μονόδρομος η πρόταση να περάσει στους κτηνοτρόφους.


Δεν αιφνιδίασε τους κτηνοτρόφους η εξέλιξη με την ΑΤΕ και τη «Δωδώνη», απλά τους...δικαίωσε για όσα υποστήριζαν από το καλοκαίρι και πλέον ο αγώνας τους κινείται σε μια μόνο κατεύθυνση, να υιοθετηθεί η πρόταση του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού για να περάσει η γαλακτοβιομηχανία στους παραγωγούς. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας, σημειώνοντας ότι από τις επαφές με φορείς, κόμματα και τους νεοεκλεγμένους στην αυτοδιοίκηση προκύπτει ότι δεν διαφωνούν με την πρόταση. «Δεν τέλειωσε τίποτε, είμαστε εδώ και δεν έχουμε πει ακόμη τον τελευταίο λόγο», ήταν η απάντηση στο ερώτημα αν είναι αργά για αντίδραση και διεκδίκηση.
Ο κ. Τζίμας χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα «τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων ενάντια στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης και υπέρ της πρότασης που εμείς κάνουμε για να περάσει η «Δωδώνη» στον πρωτοβάθμιο κλαδικό συνεταιρισμό για να μπορέσει να κρατήσει το χαρακτήρα της και να παίξει το ρόλο όχι μόνο αυτόν που ιδρύθηκε αλλά και μέσα στη συγκυρία και ενάντια στα καρτέλ που με κάθε τρόπο επιχειρούν να ελέγξουν όλη τη διατροφική αλυσίδα».

Επανέλαβε την πάγια θέση των κτηνοτρόφων ότι για να υπάρχουν φθηνά προϊόντα στον καταναλωτή είναι μονόδρομος να περάσουν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις στους ίδιους τους παραγωγούς μέσα από ένα υγιές και οργανωμένο συνεταιριστικό κίνημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι κτηνοτρόφοι δεν θέλουν να γίνουν βιομήχανοι, είπε χαρακτηριστικά, αλλά επιβάλλεται για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας τέτοιες επιχειρήσεις να περάσουν στους παραγωγούς.
Σαν Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, είπε, έχουμε κάνει επαφές με τα πολιτικά κόμματα στο νομό με τους νεοεκλεγμένους αυτοδιοικητικούς και επείγει να ολοκληρώσουμε τις συναντήσεις μας για την πρόταση που κάναμε.
Μεταφέροντας την απήχηση που είχε η πρόταση του Συνεταιρισμού, τόνισε: «Παρά τις όποιες επιφυλάξεις, διαφωνίες, κομματικές απόψεις καθενός, δεν βρέθηκε κανείς να διαφωνήσει με αυτό που εμείς προτείνουμε. Είναι ευκαιρία λοιπόν αυτό να γίνει πραγματικότητα, αν πραγματικά έχουν να έχουμε μια άλλη κατάσταση στην Ήπειρο».
Η πρόταση θα επαναδιατυπωθεί, εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία και δεδομένα και στο ερώτημα πως μπορεί να υιοθετηθεί και από την κυβέρνηση, επικαλέστηκε αυτό που αναλύεται στην πρόταση. «Δεν ανήκει τίποτε στην Αγροτική τράπεζα, είναι καθαρό αυτό δεν τις ανήκει, δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει τίποτε από τη στιγμή που δεν της ανήκει, αν είχε κάτι δικό της θα μπορούσε να το πουλήσει. Το μόνο που μπορεί να κάνει αφού θέλει να απεμπλακεί, είναι να μεταφέρει τις μετοχές εκεί που ανήκουν, στους ίδιους τους παραγωγούς».