Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Μια θάλασσα…..


Σε κλοιό πλημμυρών ο Νομός Ιωαννίνων, όπου υπερχείλισε για μία ακόμη φορά σε πολλά σημεία ο ποταμός Καλαμάς εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν και σε δεκάδες σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού.

Ειδικότερα:
Η στάθμη της λίμνης ανέβηκε επικίνδυνα μετά την έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στον παραλίμνιο δρόμο όπου το ύψος του νερού ξεπερνά το μισό μέτρο.
Στο 1,5χλμ. της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας λόγω έντονης βροχόπτωσης το οδόστρωμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έχει καλυφθεί από νερό με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία μέσω Εγνατίας Οδού και η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας με την παρουσία δυνάμεων της Τροχαίας στα σημεία εκτροπής (Κόμβος Δωδώνης – Κόμβος Ιωαννίνων).
Στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Ιωαννίνων-Θεσσαλονίκης λόγω εισροής όγκου υδάτων και κατάπτωσης βράχων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τον Ανισόπεδο Κόμβο Ιωαννίνων έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Αράχθου και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων-Τρικάλων! Επίσης, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Περιστερίου έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Αράχθου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με την παρουσία δυνάμεων της Τροχαίας, εκ περιτροπής και προς τις δύο κατευθύνσεις της Εγνατίας Οδού.

Στο δημοτικό διαμέρισμα Ηλιόκαλης του δήμου Παμβώτιδας, ένα άτομο εγκλωβίστηκε στο Ι.Χ. και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του.
Λόγω των ισχυρών βροχών και καταιγίδων έχουν σημειωθεί ζημιές σε καταστήματα, σπίτια και καλλιέργειες του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, η πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 70 κλήσεις για άντληση υδάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ πλημμύρες έχουν σημειωθεί στα χωριά Χαροκόπι και Βασιλική του Δήμου Παμβώτιδας, καθώς και στις συνοικίες Λασπότοπος και Βοτανικός στην πόλη των Ιωαννίνων.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο κόπηκε σε πολλά σημεία λόγω και των κατολισθήσεων, με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να καλεί τους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα.
Στο Νησί για άλλη μία φορά έχουν πλημμυρίσει σπίτια, που βρίσκονται κοντά στη λίμνη.
Πλημμυρισμένα σπίτια είχαμε στην Ανατολή (κοντά στη λίμνη), στον Κατσικά, στην Μπάφρα, στη Νεοκαισάρεια, στην Καστρίτσα.
Στην Καστρίτσα αναφέρθηκαν ρωγμές σε τοίχους σπιτιού με τους γεωλόγους να είναι καθησυχαστικοί.

Στο Χαροκόπι παρατηρήθηκε κινητικότητα στο ρήγμα που είχε εμφανιστεί από τις βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας. Το ΙΓΜΕ παρακολουθεί το φαινόμενο.

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία σε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων είναι τεράστια ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια των συνεργείων της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και των Δήμων για αποκατάσταση των ζημιών.