Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ε.Α.Σ.Ι.: Έκκληση για βοήθεια.


Υπόμνημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ κατέθεσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μηδικής και αραβοσίτου του λεκανοπεδίου συνέπεια των πλημμυρών που σημειώθηκαν λόγο των έντονων βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με το υπόμνημα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων (συνεχείς βροχοπτώσεις από τον μήνα Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα) έχει πλημμυρίσει ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και η στάθμη του νερού έχει φθάσει περίπου το ένα μέτρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί μηδικής και αραβοσίτου να βρίσκονται σε απόγνωση δεδομένου του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συγκομιδής αλλά παράλληλα η παραγωγή αραβοσίτου έχει καταστραφεί ολοσχερώς δεδομένου του ότι οι θερμοκρασίες οι οποίες επικρατούν για την εποχή είναι υψηλές και ο αραβόσιτος έχει φυτρώσει.

Παράλληλα το πρόβλημα εντοπίζεται και στο γεγονός ότι η περίοδος συγκομιδής για τον αραβόσιτο έχει λήξει στις 15/11/2010 με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημίωση της παραγωγής τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΑΣΙ ο λόγος της μη εμπρόθεσμης αίτησης είναι ότι στην περιοχή μας λόγω των καιρικών συνθηκών η συγκομιδή γινόταν και κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο αλλά τώρα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Για το λόγο αυτό ζητάει από τον ΕΛΓΑ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να δώσει λύση προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, παρατείνοντας την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για αποζημίωση.