Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΝΔ: Ερώτηση Σταύρου Καλογιάννη στη βουλή.


«ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ».

Το θέμα της συνεχιζόμενης εγκατάλειψης των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος επαναφέρει ο βουλευτής κ. Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτησή του στη Βουλή.

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί πεντέμισι χρόνια, είχε ενισχύσει ουσιαστικά όλους τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, ώστε να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους, δηλαδή τη διαχείριση, προστασία και ανάδειξη των περιοχών του δικτύου «Natura 2000».

Ειδικότερα:
• Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται την ομαλή λειτουργία και χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης.
• Ενισχύθηκαν με προσωπικό (επιστημονικό, τεχνικό, διοικητικό, συνολικά 300 περίπου άτομα) όλοι οι Φορείς Διαχείρισης, με απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.
• Αντιμετωπίστηκαν τα οικονομικά θέματα όλων των Φορέων Διαχείρισης μέχρι το 2014.
Όμως στον ένα και πλέον χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) εγκατέλειψε τους Φορείς Διαχείρισης (ΦΔ) των προστατευόμενων περιοχών, με αποτέλεσμα η διαρκή υποβάθμιση και απαξίωσή τους.

Έτσι σήμερα οι Φορείς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις έγκρισης των Τεχνικών Δελτίων από το ΥΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν οι πληρωμές του προσωπικού των Φορέων και οι ασφαλιστικές τους εισφορές από τις αρχές του 2010 (!), ενώ οι Φορείς αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές τους δαπάνες όπως πάγια έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό των Φορέων έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 01/09/2009 η αρμόδια Υπηρεσία του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών προκειμένου να μην υπάρξει κενό χρηματοδότησης τους. Η Υπουργός Περιβάλλοντος όμως, με εγκύκλιό της τον Οκτώβριο 2009, «πάγωσε» τις σχετικές διαδικασίες των Φορέων μη επιτρέποντας ουσιαστικά να ληφθούν εγκαίρως αποφάσεις προώθησης των Τεχνικών τους Δελτίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας τελεί ήδη υπό έξωση από τον ιδιοκτήτη των γραφείων αφού έχει να καταβάλει ενοίκια 10 μηνών ενώ έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση του, λόγω οφειλών του, με αποτέλεσμα να αδυνατεί ακόμα και να συνεδριάσει!», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο Στ. Καλογιάννης και ερωτά την αρμόδια Υπουργό:
• Για ποιούς λόγους το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει την πολιτική εγκατάλειψης και απαξίωσης των προστατευόμενων περιοχών και των Φορέων Διαχείρισής τους, ερχόμενο για πολλοστή φορά σε πλήρη αντίφαση τόσο με τις προεκλογικές μεγαλοστομίες του ΠΑΣΟΚ για τις περιοχές αυτές όσο και με τις μετεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί “πράσινης ” ανάπτυξης;
• Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να εγκριθούν οι προτάσεις των Φορέων Διαχείρισης και να χρηματοδοτηθούν για να επιτελέσουν το έργο τους;