Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στην ιστορία θα μείνουν οι φετινές εκλογές της αυτοδιοίκησης εξαιτίας της εφαρμογής για πρώτη φορά του «Καλλικράτη», καθώς «εγκαινιάζεται» ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας και οι δήμοι λαμβάνουν ευρύτερα χαρακτηριστικά, γεωγραφικά και αρμοδιοτήτων.
Άλλη μια καινοτομία των φετινών εκλογών αφορά στο δικαίωμα ψήφου των ομογενών και κοινοτικών αλλοδαπών, που εγγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους το φετινό καλοκαίρι.
Για το νομό Ιωαννίνων ο αριθμός τους ανέρχεται σε 143 και έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στις δημοτικές και όχι στις περιφερειακές εκλογές.
Οι αλλαγές στις εκλογικές ενότητες των δήμων δημιουργούν προβληματισμό στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα και λάθη τα ψηφοδέλτια αναγράφουν τον αριθμό των σταυρών που θα πρέπει να τοποθετήσουν οι ψηφοφόροι, τόσο για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων, όσο και για την ανάδειξη των περιφερειακών συμβούλων, όπως διαβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικών Δικαιωμάτων και Αποκέντρωσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάμπρος Φίνος.
Διακριτικά γνωρίσματα αλλά και ενημερωτικές αφίσες θα υπάρχουν και στα εκλογικά τμήματα, στις κάλπες και τα παραβάν, ενώ διαφορετικού χρώματος θα είναι και οι φάκελοι για την ψηφοφορία στους δήμους (λευκός) και την περιφέρεια (γαλάζιος).
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Φίνος εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν περισσότεροι σταυροί προτίμησης υποψηφίων από το επιτρεπόμενο, το ψηφοδέλτιο μετράται υπέρ του συνδυασμού και δεν ακυρώνεται.
Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας της Κυριακής, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία, ενώ εάν δεν βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθούν στους δήμους για να λάβουν την σχετική βεβαίωση.
Στο μεταξύ το εξαιρετικά ογκώδες εκλογικό υλικό για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής βρίσκεται ήδη στο κτίριο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης όπου γίνεται η κατανομή στους εκλογικούς σάκους.
Η παράδοση των εκλογικών σάκων στους δικαστικούς αντιπροσώπους έχει ξεκινήσει και αναμένεται έως σήμερα το μεσημέρι να έχουν διανεμηθεί σε όλα τα εκλογικά τμήματα.