Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΠΕΡΑΙΩΣΗ – ΣΥΝΕΧΕΙΑ…..


ΠΕΡΑΙΩΣΗ – ΣΥΝΕΧΕΙΑ…..

Επιστολές - «βόμβες» στέλνει και η Εφορία. Παραλήπτες τους είναι 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Πρόκειται για τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης που λαμβάνουν αυτές τις ημέρες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία και καλούνται να «καθαρίσουν» οριστικά με τις φορολογικές αμαρτίες του παρελθόντος.
Όμως «ραβασάκια» περαίωσης δεν φθάνουν μόνο σε όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στέλνει σημειώματα σε φορολογούμενους που έχουν κλείσει την επιχείρηση τους ή δεν ασκούν ελευθέριο επάγγελμα εδώ και πολλά χρόνια. Εκκαθαριστικά εστάλησαν ακόμη και σε φορολογούμενους που όχι μόνο δεν έχουν επαγγελματική δραστηριότητα αλλά έχουν πεθάνει.
Τις επιστολές «βόμβες» της Εφορίας λαμβάνουν:
Φορολογούμενοι οι οποίοι την τελευταία δεκαετία είχαν μηδενικά εισοδήματα για ένα ή περισσότερα χρόνια. Οι φορολογούμενοι αυτοί, με το που ανοίγουν το φάκελο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και βλέπουν το εκκαθαριστικό, κυριολεκτικά μένουν άφωνοι.
Καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου περαίωσης για να κλείσουν χρήσεις για τις οποίες δεν είχαν εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Σε περίπτωση αδράνειας, ο φόρος της περαίωσης ανέρχεται σε 500 ευρώ για κάθε χρήση.
Το δίλημμα να αποδεχθούν ή όχι την περαίωση αντιμετωπίζουν κυρίως μισθωτοί που κάποια στιγμή στο παρελθόν έκαναν έναρξη εργασιών επαγγέλματος και χρησιμοποίησαν το δελτίο παροχής υπηρεσιών μια ή δυο φορές την τελευταία δεκαετία.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιλέξουν να περαιώσουν μόνο τις χρήσεις για τις οποίες είχαν αποκτήσει εισόδημα, ακόμη και αν αυτές είναι συνεχόμενες καθώς σύμφωνα με το εκκαθαριστικό σημείωμα οι χρήσεις θα πρέπει να περαιωθούν από την πρώτη ανέλεγκτη.